Nu släpps speltjänsten xCloud – har 150 spel från start

microsoft xcloud controller games 2020

Speltjänsten Microsoft xCloud lanseras den 15 september. Direkt från start finns hela 150 speltitlar att strömma direkt till din mobiltelefon eller surfplatta.

Microsoft xCloud ingår i Xbox Game Pass Ultimate och blir tillgänglig i 22 länder samtidigt. Förutom Sverige så kommer xCloud till följande länder på lanseringsdagen:

Österrike, Belgien, Kanada, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Bulgarien, Irland, Italien, Holland, Norge, Polen Portugal, Slovakien, Sydkorea, Schweiz, England och USA.

Parallellt med lanseringen arbetar Microsoft på utökat stöd för pekskärmskontroller till sina egna spel. Det första i en rad om flera titlar att få stödet finns Minecraft Dungeons.

Stödet gör bland annat att du själv kan styra exakt hur stora kontrollerna är på skärmen.

EA Play kommer INTE att finnas tillgänglig från start

En nämnvärd detalj i sammanhanget är att speltitlar från EA Play inte kommer att finnas på xCloud på lanseringsdagen. De kommer istället senare under årets senare del.

Nästa stora detalj är att Microsoft xCloud bara finns till mobiltelefoner och surfplattor med Android. Har du en iPhone eller iPad är du tyvärr helt i kylan. Apples hårda restriktioner hindrar Microsoft från att lansera xCloud till iOS och iPadOS.

Microsoft har varit tydligt kritiska till Apples krav på att varje enskilt spel ska släppas med Apples egna teknologier för att strömma till iPhones och iPad. Så räkna inte med att xCloud släpps till Apples prylar än på ett bra tag.

Du kan läsa mer om xCloud och vad speltjänsten erbjuder på Microsofts webbsajt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.