Firefox + Have I Been Pwned = Sant

Mozilla Firefox Logo

Mozilla integrerar tjänsten ”Have I Been Pwned” med webbläsaren Firefox. Det gör att du kan som din e-postadress har varit med om några stora läckor de senaste åren.


Det känns som att det inte kan gå en hel vecka utan att någon tjänst eller webbsajt hackas. Miljontals personuppgifter läcker ut på internet varje månad och ofta finns inget för användarna att göra mer än att byta sina lösenord.

Ibland är det dessutom knepigt att veta om man drabbats av en hackerattack eller inte. Det är inte alla tjänster som går ut med information i händelse av ett intrång i deras system – och då är det bra att tjänster som ”Have I Been Pwned” finns.

Tjänstens databas har information om mängder av hackerattacker och databaser som läckt information till internet. Allt du behöver göra är att skriva in din e-postadress så hittar tjänsten om den är drabbad av en läcka.

Och nu finns den databasen tillgänglig direkt via Firefox via funktionen Firefox Monitor. Med den kan du kolla din e-postadress och se hur mycket data som läckt ut relaterad till den. Via Firefox Monitor får du också tips på hur du bättre säkrar din information på internet.

I framtiden finns även planera att kunna berätta för användare direkt när deras e-postadresser omfattas av nya läckor.

För att göra sin nya funktion så anonym som möjligt för användarna har Mozilla inlett ett samarbete med Cloudflare. Firefox Monitor släpps inom kort till de 250 000 första användarna som får chansen att prova funktionen. Därefter rullas den ut gradvis till de ytterligare 170 miljoner användarna av Firefox Quantum.

Antalet användare kan jämföras med de två miljoner verifierade användare som nyttjar Have I Been Pwned.

En annan tjänst som har inbyggt stöd för Have I Been Pwned är lösenordshanteraren 1Password. Det gör att du snabbt får information om dina nuvarande e-postadresser, användarnamn och lösenord omfattas av en läcka. Det är förvånande att konkurrenten LastPass inte också har samma stöd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.