Nya Intel NUC på gång – nya processorer & stöd för H.265/VP9

intel-nuc8i3bek-2018

Intel uppgraderar sin populära NUC-serie med minidatorer – nya modellerna får Coffee Lake-processorer på 28 watt.

  • Stöd för hårdvaruaccelerering av högupplöst video
  • Högre strömförbrukning än tidigare, men kraftfullare
  • Två fysiska storlekar – hög och låg modell
  • Finns redan NUC-modeller med åttonde generationens processorer

Intel har redan NUC-modeller på marknaden med åttonde generationens processorer. Gaming-inriktade ”Hades Canyon” använder exempelvis kraftfulla Kaby Lake-G och du kan köpa den i butik idag.

Snart kommer även ”vanliga” NUC-modeller med åttonde generationens processorer. Mer inriktade till exempelvis videouppspelning i ett mediacenter eller för vanligt kontorsarbete. Och de kommer senare under 2018.

Tidigare NUC-modeller använder processorer på 15 watt, men de nya landar på något högre 28 watt. Modellerna kallas ”Bean Canyon” och enligt ryktade uppgifter ska det handla om minst fem modeller.

  • NUC8i3BEK with Core i3-8109U (låg)
  • NUC8i3BEH with Core i3-8109U (hög)
  • NUC8i5BEK with Core i5-8259U (låg)
  • NUC8i5BEH with Core i5-8259U (hög)
  • NUC8i7BEH with Core i7-8559U (hög)

Skillnaden på höga och låga modeller är platsen för lagringsutrymmet. De höga modellerna har en hårddiskplats på 2,5 tum med SATA3-anslutning. I dessa kan du ansluta hårddiskar med en tjocklek på maximalt 9,5 tum. De låga modellerna har också en SATA3-port, men stöder bara mindre SSD-diskar.

Den fysiska storleken på höga och låga modeller skiljer sig också. De har båda måtten 117 x 112 millimeter. Det som skiljer är höjden där höga modeller är på 51 millimeter medan de låga bara är 35 millimeter.

Processorerna som används är alla av åttonde generationen och har två eller fyra processorkärnor. Dessa ackompanjeras av grafikkretsen Intel Iris Plus 655. Den klarar videouppspelning av högupplöst film i H.265/HEVC och VP9 utan problem. Du kan sluta en skärm med upplösning upp till 3 840 x 2 160 med 60 hertz.

Exakt när de nya modellerna släpps, de exakta specifikationerna och prislappar är inte kända i skrivande stund.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.