Finansierad hemtek

money piggybank

Vare sig det handlar om mobiltelefoner, spelkonsoler, appar eller den senaste smart-TV:n kan det kännas klurigt och ibland frustrerande att försöka hänga med i utvecklingen. Nya modeller lanseras med allt snävare tidsintervaller, mjukvaruföretagen hakar på och det blir nästan ett måste att ha den allra senaste prylen för att tech-mässigt kunna fungera i vardagen.

Pressen är stor, likaså prislappen, så hur gör man för att ha råd? Här får du tips på hur du bäst finansierar din hemtek utan att behöva pantsätta mormor.

Finansiera spelandet med lån?

Det raka svaret på den frågan är förstås nej. Att låna pengar för att finansiera nästa Xbox-generation är generellt sett en dålig idé. Dataspelsbranschen är ett av de mest flytande på marknaden, vilket innebär att förbättrade versioner av spel och spelkonsoler släpps hela tiden. Med andra ord så hinner du förmodligen inte betala av lånet på din sprillans nya Xbox eller Wii U innan nästa version kommer ut.

Tekniken som används i populära konsoler som exempelvis Xbox, Playstation eller Nintendo är fortfarande relativt begränsad i förhållande till dess potential. Detta ger utrymme till regelbundna justeringar (i bl.a bildkvalitet) i takt med att teknologin avancerar. Är du beredd att nöja dig med spelkonsolen även när den blivit 3-4 versioner gammal kan du eventuellt överväga att ta ett lån om du inte har råd. Fair-laan.se jämför snabblån åt dig på ett snabbt och tryggt sätt Annars är det bättre att vänta tills sparkontot lyser grönt.

Finansiera nya mobilen med ett lån?

Vi svenskar är förhållandevis flitiga med att byta ut mobiltelefonen så fort en ny modell släpps på marknaden. Och visst, även i mobiltelefonibranschen växer behovet för bättre och snabbare hi-tech telefoner med smartare appar samt revolutionerande teknologi.

Studier visar att iOS-användare byter oftare ut iPhonen än Androidanvändare. Detta kan ha att göra med att Apple generellt sett är snabbare med att lansera nya modeller än t.ex. Samsung. Trots det är 87 % av alla smartphones på marknaden Android-mobiler. iPhone står alltså för knappt 13 %. En klar anledning till detta är att iPhone är dyrare än Android på nästan alla marknader. Ändå klassas Sverige som ett iPhone-land.

Strax under 50 % av svenskarna föredrar iPhone istället för Android. iPhone X, Apple:s senaste lansering, kostar mellan 10.000-13.000 kr beroende på modell och färg. Galaxy S9, Samsungs senaste smarttelefon, kostar strax under 9000 kr.

Precis som inom dataspelbranschen släpps det nya versioner av smarttelefoner under hela året. Skillnaden är att du säkert kan teckna ett förmånligt erbjudande hos din telefonoperatör och betala av din nya mobiltelefon månadsvis under x antal månader, oftast med ingen eller väldigt låg ränta. Du kan alltså ta ett snabblån för att finansiera mobilköpet men behöver förmodligen inte göra det eftersom det finns andra billigare alternativ på marknaden.

Finansiera tech-prylarna med lån?

Funderar du på att finansiera dyra tech-prylar med ett snabblån finns det tre faktorer att tänka på: kvalitet, hållbarhet och (teknisk) livslängd. Små lån är alltid att föredra eftersom räntan på ett snabblån är högre. Ett riktigt bra, vattentätt telefonskal som skyddar din mobil kan kosta uppåt 800 kr och det är en bra investering som kan täckas med ett snabblån. Detsamma kan sägas om en bra mobilladdare.

En relativt ny techpryl som har revolutionerat marknaden i flera länder är robotgräsklipparen som kan spara dig en hel del tid och energi. En robotgräsklippare kostar mellan 6000 – 35 000 kr och ger dig en garanti som sträcker sig långt bortom återbetalningstiden för ditt snabblån.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.