Facebook hotas av miljardböter efter hackerintrång

facebook-logo-square

Vad har hänt? Facebook hackades tidigare i september och upp till 50 miljoner användarkonton kan ha exponerats med sin data. Hackerattacken kan även ha öppnat för intrång i andra tjänster som anslutits till Facebook. Nu hotas företaget av superböter i miljardklassen.

Facebook reagerade omedelbart efter att de upptäckter hackerattacken. Berörda användare loggades ut från alla tjänster där de loggat in med Facebook, inklusive på det sociala nätverket. Sårbarheten fixades temporärt genom att stänga ner den berörda delen på sajten.

General Data Protection Regulation – eller bara kort GDPR – som tog effekt tidigare i år har mycket stränga böter för de företag som inte kan hålla användarnas data säker. Och för Facebook kan böterna landa i miljardklassen. Åtskilliga miljarder dessutom.

Som mest kan det landa på fyra procent av företagets globala vinst från föregående år. För Facebook skulle det innebär otroliga 1,63 miljarder dollar, eller cirka 14,6 miljarder kronor. En kännbar bot minst sagt.

Facebook utreds av europeiska myndigheter

I skrivande stund pågår en utredning kring hackerattacken mot Facebook, Hur kunde det hända, vad kunde Facebook ha gjort för att förhindra attacken, och kunde företaget ha gjort något annorlunda när attacken upptäcktes?


Turligt nog för Facebook så tog de snabb kontakt med rätt myndigheter efter hackerattacken. Det kan spara dem ytterligare en bot på två procent.

Det är tydligt för många efter hackerattacken mot Facebook att GDPR kommer att fylla sitt syfte. Det är just denna typ av fall som gör att förespråkarna ser tuffare krav på företagen och bättre säkerhet.

Inte minst efter uppgifterna om att attacken mot Facebook även öppnade för ytterligare åtkomst till anslutna tjänster. Exempelvis om du använder Facebook för att logga in på Spotify, Tinder eller Instagram. Det gör det hela flera gånger jobbigare för Facebook som har mycket att stå till svars för.

Läs mer om nyheten på TechSpot.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.