90GB data stulen från Apple – tonåring bakom hackerattack

Apple Logo

Allt som krävdes för att 90 GB data från Apple skulle läcka ut var en 16-årig pojke från Melbourne, Australien. Under en tvåårsperiod tog han sig in på Apples servrar och laddade ner mängder av data.

När polisen gjorde en husrannsakan i familjens hem hittade de datan i en mapp som döpts till ”hacky hack hack”. Enligt uppgift innehåller datan som tonåringen stal från servrarna inget om företagets användare.

Pojkens advokat säger i ett uttalande att intrången skett ”av kärlek” till Apple. 16-åringen ska beundra företaget och hoppats på att få arbeta där i framtiden. Nu när han erkänt sig skyldig till intrången är frågan hur Apple ser på den saken.

Apple kontaktade initialt amerikanska FBI efter att företaget noterat intrången i sina system. FBI tog vidare kontakt med AFP, som är den motsvarande polisiära myndigheten i Australien. Därifrån spårades 16-åringen till familjens hem.

I en rapport från Reuters står att läsa om hur pojken använt meddelandetjänsten WhatsApp för att skryta om intrången. När AFP ombeds kommentera händelsen väljer de att lägga locket på.


Den 20 september ska 16-åringen ställas inför domstol och det är fortfarande oklart exakt vilka brottsrubriceringar han möter. Det är inte heller klart om vilka straff han kan tänkas få om han döms.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.