Facebook Gaming: Strömma mobilspel med vår nya molntjänst

facebook gaming illustration 2020

Facebook satsar på strömmade mobilspel med nya speltjänsten Facebook Gaming. Målet är att erbjuda en snabbare och smidigare spelupplevelse där användarna kan spela även komplexa speltitlar utan att installera nya appar i mobilen eller på surfplattan.

Det handlar inte om en renodlad speltjänst lik Google Stadia och Microsoft xCloud. Istället är den nya molntjänsten en förlängd arm av Facebooks redan befintliga spelutbud där befintliga spel kan strömmas över internet utan behovet av en app.

Tanken är att du inte ska betala någon månadsavgift för en separat tjänst. In heller behöver du registrera dig för ett nytt konto någonstans. Allt finns redan på Facebooks plattform och du behöver inte heller installera någon ny app eller köpa extra tillbehör.

We’re doing free-to-play games, we’re doing games that are latency-tolerant, at least to start. We’re not promising 4K, 60fps, so you pay us $6.99 per month. We’re not trying to get you to buy a piece of hardware, like a controller.

Idag har Facebook cirka 300 miljoner aktiva spelare som dagligen använder de spel och appar som sajten erbjuder.

Dessa spelare kan idag prova Facebooks nysatsning med ett litet antal spel i en beta-version. Det handlar bland annat om bilspelet Asphalt 9 och rollspelet Mobile Legends: Adventure. Två av ett litet antal inledande speltitlar som är tänkt att växa i framtiden.

Facebook Gaming begränsas till användare i USA – just nu

Först ut att prova spelen är amerikanska användare. Dock inte alla. Till en början är det en extremt snäv skara användare som öppnas för speltjänsten. Det inkluderar användare i Kalifornien, Texas, ett antal stater i nordöst samt i mitten på USA.

Den nya speltjänsten släpps för användning på desktop i webbläsaren samt Facebooks mobilapp till Android. Om du däremot har en iPhone eller iPad hamnar du i skuggan. Facebook menar att Apples hårda regler på App Store gör det omöjligt att släppa speltjänsten till iOS och iPadOS.

Notera att det fortfarande handlar om mobilspel och inte konsolspel eller liknande. Du får alltså inte det breda utbud med så kallade AAA-titlar som Google Stadia, Nvidia Geforce och Microsoft xCloud erbjuder. Men om du nöjer dig med mobilspel så lär Facebook Gaming vara bra nog för dig ändå.

FAQ

Fungerar Facebook Gaming på iPhone och iPad?

Nej, i skrivande stund fungerar Facebook Gaming endast med Android och i webbläsaren.

Vad kostar Facebook Gaming?

Facebook Gaming är en kostnadsfri tjänst från Facebook.

Hur använder jag Facebook Gaming?

När Facebook Gaming släpps i Sverige kan du använda speltjänsten direkt i webbläsaren eller Android-appen. Allt som krävs är att du är inloggad på ditt Facebook-konto.

Vilka spel finns till Facebook Gaming?

I skrivande stund ett mycket litet antal spel ingår i beta-versionen. Bland annat Asphalt 9 och Mobile Legends: Adventure.

Stöder min mobiltelefon Facebook Gaming?

Om du kan använda Facebook-appen eller logga in på Facebook i webbläsaren via mobiltelefonen så kan du använda Facebook Gaming på den.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.