Krav på Microsoft-konto om du vill spela Minecraft – även för Java-versionen

Minecraft

Om du spelar Java-versionen av Minecraft måste du snart använda ett Microsoft-konto. Annars kommer spelet att sluta fungera. Det meddelar Microsoft som lyfter fram förändringen som en säkerhetshöjande åtgärd.

Fram tills nu har Java-versionen av Minecraft inte behövt ett Microsoft-konto. Det har räckt med ett Mojang-konto för att köpa och ladda ner spelet. Nu är det slut med det.

Den som inte redan har ett Minecraft-konto måste registrera ett sådant för att migrera Mojang-kontot dit. All information på Mojang-kontot följer med i processen, även spelarnamnet för Java-versionen. En viktig sak här är att om ditt användarnamn redan är upptaget så MÅSTE du skapa ett nytt.

Fem enkla steg för att migrera ditt Mojang-konto

  1. Klicka på aviseringen om migrering till ett Microsoft-konto
  2. Logga in på ett befintligt- eller registrera ett nytt Microsoft-konto
  3. Följ instruktionerna för att ställa in din Xbox-profil
  4. Bekräfta migreringen till Microsoft-kontot
  5. Börja spela Minecraft via Microsoft-kontot

När migreringen är slutförd kommer ditt Mojang-konto att stängas ner och sluta fungera.

minecraft dungeons jungle awakens 1
Minecraft och Minecraft Dungeons kan kopplas ihop med ditt Microsoft-konto.

Anledningen till att Microsoft gör den här förändringen har främst med säkerhet att göra (åtminstone enligt Redmond-företaget själva). Med ett Microsoft-konto får du stöd för tvåfaktorautentisering som skyddar ditt konto mot obehöriga inloggningar.

Du får även åtkomst till föräldrakontroll som bland annat kan blockera chattfunktionen för minderåriga. Och som grädde på moset går det att koppla ihop Minecraft med fristående spelet Minecraft Dungeons.

Befintliga användare kommer inte att krävas på ett Microsoft-konto senare under nästa år. Nya användare måste skaffa eller migrera ett befintligt Microsoft-konto redan hösten 2020.

Har du ett konto hos Mojang och undrar om du behöver migrera så får du svar när du loggar inpå ditt Mojang-konto. När ditt konto får migrera uppmanas du göra det via en notis på kontot.

FAQ

Vad händer om jag inte migrerar från Mojang till Microsoft?

Minecraft Java Edition slutar att fungera tills du slutför migreringen.

Förlorar jag något på att migrera från Mojang till Microsoft?

All befintlig data migreras, undantagsvis för användarnamnet om det redan finns ett Microsoft-konto med samma namn. Då måste du komma på ett nytt.

Kan jag använda samma konto till Minecraft Java Edition och Bedrock?

Ja, om du migrerat till ett Microsoft-konto så är det möjligt.

Kan jag migrera flera Mojang-konton?

Ja, för varje enskilt Mojang-konto måste du ha ett separat Microsoft-konto.

För mer information kan du läsa här:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.