Facebook dumpar Flash – satsar allt på HTML5

Facebook Logo

Facebook har lämnat Flash bakom sig och använder nu uteslutande HTML5 när video ska spelas upp på webbsajten. Ett smart val med tanke på att även Adobe har börjat övertyga sina mest hängivna anhängare om att tiden för Flash är förbi – något vi har länge efter i flera år nu med tanke på alla problem som Adobes proprietära teknik har bidragit med.


Faktum är att de allra flesta som spelar upp video på Facebook och har en någorlunda modern PC med uppdaterad webbläsare ska ha använt HTML5 under en period. Detta enligt Mikael Baulig som arbetar på Facebook med övergången från Flash till HTML5.

”We decided to initially launch the HTML5 player to only a small set of browsers, and continuously roll out to more browsers, versions, and operating systems as we improved it and fixed small bugs”, sade Baulig i ett meddelande på den officiella utvecklarbloggen. En del äldre webbläsare drabbades av långsamma laddningstider, begränsande prestanda och andra utmaningar som har gjort att Facebook avvaktat med den stora utrullningen.

HTML5 är äntligen standard

Nu är det dock dags och idag kör alla HTML5 som standard utan att man behöver göra något. Facebook ska vara nöjda med hur implementationen ser ut idag och menar att de allra flesta bör kunna spela upp video utan problem, oavsett webbläsare.

Enligt företrädare för Facebook spenderars allt mer tid på att kolla videoklipp och webbsajten säger sig vara glada över att kunna göra upplevelsen bättre än någonsin. Om Flash-spelen går samma förbättring till mötes återstår att se men Mikael Baulig säger att det inte lär ske inom den närmsta framtiden.


Facebook och Adobe har ett nära samarbete för att det ska fungera så smidigt som möjligt med Flash-baserade spel. Det betyder hög tillgänglighet och ännu högre säkerhet; den sistnämnda är något som har diskuterats i ett ändlöst antal forumtrådar och blogginlägg genom åren då Flash är erkänt osäkert.