Extremt svårt att reparera skärmen till iPhone 13 – Face ID går enkelt sönder

face id error ifixit iphone 13 2021

Apple har gjort det nämnvärt svårare att reparera skärmen i nya generationens iPhone-modeller. Om du försöker fixa din söndriga skärm på en iPhone 13, 13 Pro, 13 Pro Max eller 13 Mini så är risken stor att Face ID slutar fungera helt.

Uppdatering 2021-11-10: Apple vänder i frågan
Apple har meddelat att de tänker uppdatera iOS så att reparatörer inte behöver flytta med Face ID-modulen (eller mikrokontrollern som den heter) för att Face ID ska fungera efter skärmbytet. Det skriver webbsajten The Verge som även säger att det är oklart exakt när uppdateringen kommer.


Vanliga privatperson bör givetvis aldrig försöka reparera mobiltelefoner själv, men problemet kommer även att påverka professionella mobilreperatörer och servicecenter som inte är ansluta till Apple för att få råd, hjälp och rätt verktyg.

Läs mer: Hur lång batteritid har iPhone 13? Här är svaret

Webbsajten iFixit har tagit sig en närmare titt på konstruktionen och säger att skärmbyte på en iPhone 13 kräver kunskap i så kallad ”microsoldering”. Face ID-modulen är i storleken med en ”tic tac” och är fysiskt fastlödd på skärmen.

För att byta skärm krävs att Face ID-modulen tas av den gamla skärmen och monteras med microsoldering på den nya. En process som tidigare var jämförelsevis enkelt enligt iFixit, men som idag kräver specialkunskap och unika verktyg.

Att reparera skärmen till iPhone 13-serien krävs i det närmaste att man har gått med i Independent Repair Provider (IRP)-programmet från Apple. Men det är ett extremt invasivt program där Apple ställer skyhöga krav på deltagarna.

Läs mer: iPhone 13 Pro Max laddar snabbare än syskonmodellerna

Apple kräver exempelvis att få göra oannonserade besök, både under tiden servicecentret är med i programmet och även upp till fem år efter (!) – både under arbetstid och för att kunna intervjua anställda på företaget. Apple vill också ha kontaktinformation om kunder vilket inkluderar namn, telefonnummer och adresser.

Webbsajten Vice har en utmärkt genomgång av allt som krävs om man vill vara med Independent Repair Provider (IRP)-programmet här.

Läs den utmärkta artikeln om allt svårare skärmbyten på iPhones hos iFixit här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.