Extrem värmeutveckling med Epic Games Store – hotfix släppt

epic games store windows 10 2020

Använder du Epic Games Store-appen på din Windows-dator? Då ska du inte vänta med att installera den senate uppdateringen till appen (version 11.0.2 eller senare).

Epic Games har hittat en bugg i mjukvaran som gör att appen använder onödigt många resurser i datorn. Specifikt används fler processorkärnor än nödvändigt och vid situationer när appen egentligen inte borde använda dem alls.

Enligt användare som drabbats av buggen kan Epic Games Store-appen göra att processorn ökar rejält i temperatur, även när appen är inaktiv i bakgrunden.

Lästips: Epic Games beskylls för oschysst datahantering med Epic Games Store

Reddit-användaren Neoncarbon noterade att hans AMD Ryzen 7 5800X, en helt ny processor på marknaden, minskade från 50 grader till 37 grader i vilande läge när Epic Games Store-appen stängdes ner helt.


Webbsajten HotHardware bekräftar mångas farhågor om att appen har en eller flera allvarliga buggar som ökar temperaturen i datorn. Deras vattenkylda dator ökade kraftigt i temperatur med Epic Games Store-appen igång (oanvänd), och minska snabbt när den stängdes.

HotHardware noterade även att appen kontaktade upp till 22 olika servrar mot internet oavsett om den var i förgrunden, bakgrunden eller minimerad.

Epic Games har via Sergiy Galyonkin sagt att de hittat en bugg i appen som delvis fixats med version 11.0.2. Det är inte en komplett buggfix, men nya versionen bör minska problemet för många.

Lästips: Apple till bred attack mot Epic Games & Unreal Engine-användare

För att installera hotfixen går du till inställningarna i appen. Där hittar du en indikator på en uppdatering finns redo. Alternativt kan du installera den senaste versionen direkt från Epic Games webbsajt. Det blir då en full ominstallation.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.