Apple till bred attack mot Epic Games & Unreal Engine-användare

Apple Logo

Apple går till bred attack mot inte bara Epic Games, utan även alla utvecklare som använder Unreal Engine. En spelmotor som utvecklas av Epic Games och som går att licensiera för spel till iOS och iPad OS.

I ett meddelande till Epic Games hotar Apple med att återkalla spelutvecklarens utvecklarkonto. Ett drag som inte bara gör att Epic Games förlorar möjligheten att göra egna iOS-spel – det hindrar alla som använder Unreal Engine från att göra det samma.

Noter att om Epic Games förlorar sitt stöd hos Apple kommer de inte heller att få göra signerade macOS-appar. Om det händer finns risken att företagets mjukvaror mycket svårare att installera på macOS, alternativt kan de bli blockerade helt i värsta fall.

I ett försök att stoppa Apple så har Epic Games gått till amerikansk domstol.

I ett utlåtande där säger företaget att Apples beslut kan leda till oreparerbar skada på inte bara Epic Games, utan hela marknaden som använder Unreal Engine.

Apple vill inte kommentera konflikten

Apple har valt att inte kommentera det hela. En talesperson hänvisar frågor till ett uttalande som gjordes förra veckan. Där säger Apple kort och enkelt att Epic Games ”tog det beklagliga steget att bryta mot riktlinjerna för App Store”.

Händelsen fortsätter att utvecklas och det är idag svårt att säga hur utslaget i den här bittra striden blir. Facebook har valt att ta Epic Games sida, en stor allierad som lär ge Apple rejält med huvudvärk om konflikten eskalerar, och Apple har redan problem med flera utfrågningar i den amerikanska kongressen.

Frågan är hur länge de två giganterna vågar vara i luven på varandra på det här sättet. Enorma summor står på spel och frågan är vem som vill ge sig först.

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.