Amazon utreds för brott mot konkurrenslagarna i Tyskland

Amazon
Foto: Christian Wiediger, Unsplash

Företagsjätten Amazon är ute på hal is i Tyskland. Just nu undersöker tysklands motsvarighet till konkurrensverket, Bundeskartellamt, huruvida Amazon har brutit mot tyska konkurrenslagar under den rådande pandemin.


Själva utredningen tittar just nu på hur Amazon har reglerat marknadspriserna på den e-handel som företaget bedriver i Tyskland. Amazon har fått frågor från Bundeskartellamt som företaget har svarat på, och nu granskas svaren av myndigheten.

Tyskland är Amazons näst största marknad och om företaget döms för brott mot konkurrenslagarna kan bötesbeloppet bli skyhögt. Enligt uppgift rör det sig om flera hundra miljoner euro i värsta fall.

En talesperson för Bundeskartellamt säger i ett uttalande till amerikanska CNBS att ”det är inte upp till en privat plattform att reglera priser eller vara en prispolis”. Talespersonen säger också att Amazon använder okända mekanismer för att reglera säljarna på sin plattform.

Amazon har i skrivande stund inte svarat på frågor om den rådande undersökningen. Tidigare i mars 2020 skrev företaget dock ett blogginlägg på sin sajt där de tar avstånd från ockerpriser på sin plattform. Detta efter att säljare utnyttjat pandemin för att kraftigt öka priser på efterfrågade varor som toalettpapper, ansiktsmasker och desinfektionsmedel.


Om företaget fälls i Tyskland kan det både bli ekonomiskt kännbart och ge en effekt utanför Amazon utanför landets gränser. Det är oklart när ett beslut tas av Bundeskartellamt och huruvida lanseringen i Sverige påverkas av eventuella böter.