Google Cloud Print stängs ner under 2020 (uppdaterad december 2020)

google cloud print logo

Google meddelar att skrivartjänsten Cloud Print stängs ner under 2020. En tjänst som har varit i beta-version under alla tio åren som den varit tillgänglig. Om du vill fortsätta använda Cloud Print så har du bara dryga året på dig.


  • Skrivarstöd i Chrome OS förbättras före årsskiftet 2019/2020
  • Google Cloud Print har varit i beta-stadie sen första lanseringen för tio år sedan
  • Cloud Print gör det enkelt att dela skrivaren i molnet
  • Gratistjänst som tas bort den sista december 2020
google cloud print shutdown service

Uppdatering – december 2020: Efter den 31 december 2020 går det inte längre att använda Google Cloud Print. Om du har en skrivare som är inställd på att använda Cloud Print kan du behöva justera inställningarna för att den ska fungera korrekt igen.

Ursprunglig artikel från 22 november 2019

Vad är Google Cloud Print?

Google Cloud Print är en molnbaserad skrivartjänst som gör att alla enheter i ett nätverk kan skriva ut på en nätverks- och molnansluten skrivare.

Cloud Print är integrerad med flera tunga tjänster från Google i skrivande stund. Bland annat Gmail, Google Docs, Sheets, Presentations och webbläsaren Chrome. Tjänsten har länge presenterats med följande fördelar framför traditionella skrivarlösningar:

  • Ett säkert och skyddat sätt att skriva ut
  • Cloud Print fungerar med Chromebooks
  • Skrivartjänsten är redo för företagsanvändning på enterprise-nivå
  • Gör det enklare att dela skrivare till betrodda enheter

Google Cloud Print var initialt den primära vägen för att skriva ut med Chrome OS-enheter. Men på senare tid har Google uppdaterat plattformen med stöd för traditionella skrivarlösningar, och därför blir Google Cloud Print något överflödig.


Varför stängs Google Cloud Print ner?

Google har inte avslöjat den officiella anledningen till varför Cloud Print stängs ner. Vi kan bara spekulera kring anledningen. Om vi ska göra en gissning så är det en tjänst som Google identifierat som underutnyttjad och utan ett klart syfte på marknaden idag. Att Cloud Print inte har lämnat beta-stadiet vittnar om att Google inte ansett att tjänsten är värd att lägga mer tid på.

Stöd för fristående skrivare i Chrome OS förbättras

Google arbetar just nu med en rad uppdateringar till operativsystemet Chrome OS som ska underlätta molnutskrifter i framtiden – utan behovet av Cloud Print.

Bland annat förbättras adminstratörsgränssnittet för att organisationer ska kunna hantera tusentals skrivare istället för den tidigare begränsningen på bara 20 enheter. Det byggs även in stöd för avancerade skrivarfunktioner som PIN-printing.

Google arbetar även på stöd för CUPS-skrivare samt inställningen av policy för konfiguration av skrivarservrar. Bara för att nämna några av många saker som kommer till Chrome OS inom kort.

Du kan läsa hela listan med förändringar på denna supportsida från Google.