2021 års Samsung QLED TV stöder HDR10+ Adaptive

Kan ändra viktiga bildinställninger efter hur ljuset i rummet är

samsung tv 2020 qled

Samsung har presenterat en ny, spännande funktion till nya generationens QLED TV, nämligen stöd för HDR10+ Adaptive.


HDR10+ Adaptive är en utökning av vanliga HDR10+. Adaptive betyder att TV:n kan ändra innehållet i material som stöder HDR10+ dynamiskt efter ljusförhållandet i rummet.

HDR10+ är i sin tur en vidareutveckling av klassiska HDR10. Det som skiljer dem åt är att Samsungs plus-variant använder dynamisk metadata. Det gör att färgtoner och ljusstyrka kan ändras scen för scen istället för att ha samma nivåer genom hela filmen eller serien.

En annan förbättring med HDR10+ Adaptive är att Samsung bygger in stöd för Filmmaker Mode. Ett speciellt bildläge som automatiskt ställer in TV:n efter hur filmskaparens har avsett att de ska vara för optimal bildvisning.

Först ut att ha stöd för HDR10+ Adaptive är Amazon Prime Video. En filmtjänst som ofta är i framkanten med Samsungs nya funktioner i kommande TV-modeller.


Det är oklart hur det blir med mer svenskinriktade tjänster som Netflix, Viaplay och Disney+.

Samsung kommer sannolikt att presentera sina kommande QLED TV-modeller med HDR10+ Adaptive under CES 2021. En stor teknikmässa som hålls mellan den 11 och 14 januari. Det är oklart om HDR10+ Adaptive kommer att släppas till äldre TV-modeller än de nya för 2021.