Epic Games beskylls för oschysst datahantering med Epic Games Store

Epic Games Store

Epic Games beskylls på Reddit för att läsa Steam-data utan användarnas godkännande. Kritiken kommer i from av en post med titeln ”Epic Game Store, Spyware, Tracking, and You!” och nu har spelutvecklaren svarat på kritiken.

Kritiken mot Epic Games handlar om hur applikationen ”Epic Games Store” skapar flera processer och försöker komma åt DLL-filer samt root-certifikat på datorn.

Åtkomsten till filerna sker utan användarnas uttryckliga godkännande enligt kritiken, och data som hittas av appen ska enligt uppgift skickas direkt till Epic Games. Dessutom påstår skaparen av inlägget att spelutvecklaren sparar information om hårdvaran i datorn i registret.

Så vad är det egentligen som pågår här? Försöker Epic Games skrapa information från användarna utan att de vet om det? Enligt Daniel Vogel på Epic Games är så inte fallet.

I ett svar till det ursprungliga inlägget på Reddit bekräftar Daniel Vogel att Epic Games regelbundet tar emot information om hårdvaran i datorer, och att det godkänns av användarna i företagets integritetspolicy.

Daniel Vogel säger också att Epic Games Store visserligen läser lokala filer från Steam-appen, men att det bara sker för att importera användarnas Steam-vänner. Och för det krävs ett uttryckligt godkännande. Processen idag är dock inte helt korrekt, vilket Epic Games VD Tim Sweeney erkänner. Därför kommer en uppdatering med en bättre lösning att släppas.

Skickar Epic Games data till kinesiska myndigheter?

Epic Games är delvis ägt av kinesiska företaget Tencent, vilket får en del att peka på integritetsproblem eftersom kinesiska myndigheter sysslar med extrem övervakning. Kan det vara så att Epic Games skickar användardata till Kina? Om vi ska tro Daniel Vogel så är svaret nej.

Epic is controlled by Tim Sweeney. We have lots of external shareholders, none of whom have access to customer data.

Det pågår en del tracking, vilket Epic Games också bekräftar. Men det ska enligt Daniel Vogel endast ha att göra med pixel-tracking för att spelutvecklare ska få betalat för installationer. Även statistik på visade sidor i Epic Games Store sparas, vilket känns helt rimligt.

Och Epic Games Store-appen granskar dina processor i Windows för att identifiera de som är spel-relaterade. Målet här är inte att spara information om dem, utan för att hindra andra spel från att köra uppdateringar medan du spelar.

Om du är mer nyfiken på hela diskussionen kan du läsa mer via länkarna här under:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.