EVGA NU Audio är bästa ljudkortet 2019

EVGA NU Audio
EVGA NU Audio

Bästa ljudkortet 2019 är EVGA NU Audio. Ett ljudkort som presenterades under CES 2019 i januari och som är en direkt konkurrent till Create Labs Sound Blaster Samt Asus Xonar. Men har ett diskret ljudkort en chans idag mot de inbyggda på moderkortet? Här kan du läsa mer om EVGA NU Audio.

  • Genomtänkt produkt ned högkvalitativa komponenter
  • Analog 6.3mm-port med stöd för högupplöst DSD-format
  • Dubbla OP-AMP:ar som kan bytas för en annan ljudbild
  • Ansluts till en PCIe X1-slot på moderkortet, drivs av en SATA-strömanslutning

De diskreta ljudkortet – alltså ljudkort som placeras i en ledig PCIe-slot på moderkortet – har i princip försvunnit från marknaden. De är i det närmaste ersatta av inbyggda ljudkort i moderkortet och USB-headset med inbyggd ljudkrets i kåporna. I de få fallen när ett extra ljudkort faktiskt behövs letar sig många till de USB-anslutna varianterna.

Så frågan är om ett diskret ljudkort som EVGA NU Audio har en chans på marknaden innan det ens har nått butikshyllorna. Om vi frågar EVGA så är svaret otvetydigt ja. Vad konsumenterna säger återstår att se.

EVGA NU Audio är en produkt som enligt tillverkaren ger ”ett naturligare ljud vid gaming”. Mycket handlar om att EVGA har valt en stark grund av stabila komponenter av hög kvalitet, och ljudprocessorn Xmos xCore-200 som hanterar ljudet och ger det sin karaktär.

evga nu audio komponenter
Högkvalitativa komponenter till EVGA NU Audio

Kretskortet under det matt silvriga och skyddande plastskalet över komponenterna använder högkvalitativt silver och guldplättering. Den analoga och den digitala delen är isolerad med dubbla jordade kontakter, det finns bytbara OP-AMP:ar (dubbla ADI AD8056 medföljer som standard), en sköld av koppar och RGB-belysning.

De bakre portarna på ljudkortet består RCA för stereo, två 3.5mm-portar för mikrofon och line-in, optisk ut (TOSLINK) och ett 6.3mm-uttag för hörlurar. Det finns även kontakter för att ansluta en eventuell frontpanel för HD-ljud till hörlurar.

Nämnvärt för musikälskare är att 6.3mm-porten har stöd för högupplöst ljud i DSD-formatet.

EVGA NU Audio har ett syfte på marknaden – för en del

Under 1990-talet hade de diskreta ljudkorten en stor roll i datorn. Hörlurar med USB-anslutning hade inte hunnit bli en grej och det gick att få markant bättre ljudkvalitet till både högtalare och hörlurar med de större ljudkorten. Dessutom avlastade ljudkorten datorns processor så att spelet flöt lite bättre med några extra bilder per sekund.

Idag har skillnaderna mellan ljudkortet och den inbyggda ljudkretsen på moderkortet minskat rejält. Eller helt försvunnit. Den analoga kontakten är ersatt av HDMI för att klara högupplöst surroundljud, exempelvis Dolby Atmos och DTS:X. Något moderna ljudkort fortfarande kan och aldrig kommer att klara över en analog 3,5mm-hörlurskontakt.

evga nu audio rgb belysning
Inbyggd RGB-belysning på EVGA NU Audio för dig som har en öppen sida på chassit

EVGA NU Audio är till för en liten, nischad grupp användare med specifika (och höga) krav på analogt ljud vid gaming. Med dubbla förstärkare (TI LME49724) filtreras ljudet för att stärka signalen och minska eventuell distortion. Därefter passeras två operationsförstärkare (ADI AD8056) för att ytterligare stärka och förbättra signalen.

High-quality audio is built on a simple premise: everything must be solid from start to finish. One weak link in the chain can turn a symphony into a cacophony. The NU Audio card features a high-performance digital section with native DSD support and a clean, powerful analog section.
This audio quality carries over to other applications, such as gaming, where the ability to clearly identify the difference between ambient environment noise and a stealthy enemy can be the difference between life or death.

Huruvida EVGA kommer att se något intresse på marknaden för sitt nya ljudkort återstår att se. Av specifikationerna att döma har tillverkaren en högkvalitativ och genomtänkt produkt i NU Audio. Men kommer konsumenterna att se det – och faktiskt köpa ljudkortet?

Och slutligen kan vi nämna priset. Enligt EVGA landar prislappen på 250 USD. Omräknat blir det cirka 2 800 kronor inklusive moms. Det är minst sagt ett rejält saltat pris för vilken audiofil eller gamer som helst; men kanske är det rättfärdigat för den nischade grupp som kan tänkas köpa NU Audio idag.

Vad tror du? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina tankar kring ljudkortet!

Specifikationer för EVGA NU Audio

Egenskaper
Anslutning i datornPCIe x1
Digitala anslutningarTOSLINK (5.1-surroundstöd)
Analoga anslutningarUtgångar: RCA, 3.5mm, 6.3mm (stereo)
Ingångar: 3.5mm
Dynamiskt område (DNR)123 dB
LjudprocessorXmos xCore-200
DACAKM AK4493
Analog till Digital konverterAKM AK5572
Hörlursimpedans16 till 600 ohms
StrömförsörjningSATA
BelysningInbyggd RGB

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.