Mobvoi Ticwatch E2 & Ticwatch S2 – här är alla nyheterna

Mobvoi Ticwatch E2
Mobvoi Ticwatch E2

Mobvoi Ticwatch E2 och Ticwatch S2 är två smartklockor med Wear OS och Snapdragon Wear 2100. De båda modellerna är tämligen lika i sin konstruktion, men de skiljer sig på några nämnvärda punkter. Här kan du läsa mer om de nya modellerna.

  • Nämnvärt större på handleden än föregångarna
  • Använder gamla Wear 2100 – inte nya Wear 3100
  • GPS, Bluetooth 4.1 och pulsmätare
  • Vattentät design ner till 5 ATM, perfekt för dig som simmar

Mobvoi Ticwatch E2 och Ticwatch S2 efterföljer två av marknadens populäraste budgetmodeller, nämligen Ticwatch E och Ticwatch S. Den förstnämnda är den mer simplistiska modellen med avskalad design, den andra en sportigare variant som utmärker sig mer på handleden.

De uppgraderade modellerna fortsätter att hålla sig inom ramarna för budgetklassen. Inte bara sett till priset, utan även hårdvaran är generellt i underkant för vad vi hoppats på i 2019 års smartklockor.

Mobvoi Ticwatch S2
Mobvoi Ticwatch S2

Både Ticwatch E2 och Ticwatch S2 har en stor 1,39-tums AMOLED-pekskärm med upplösningen 400 x 400 pixlar. Det är den mest nämnvärda, positiva detaljen med de nya modellerna. Skärmen är stor, skarp och färgrik. Precis som föregångarna; det är ingen skillnad på skärmen överhuvudtaget.

Andra nämnvärda likheter är inbyggt stöd för Bluetooth 4,1 GPS och pulsmätare. Själva boetten till smartklockorna är tillverkad i polykarbonat, eller bara plast helt enkelt. Batteriet är dessutom identiska 415 mAh i båda modellerna.

Mobvoi Ticwatch E2 och Ticwatch S2 – designen är skillnaden

Designen på Ticwatch E2 och Ticwatch S2 är det som främst skiljer modellerna åt.

Ticwatch E2 är den enklare, mer avskalade smartklockan för dig som bara vill ha en till vardagsbruk. Den har visserligen GPS och pulsmätare, men den är inte designad för tunga träningspass eller långa löparrundor.

Ticwatch E2 har måtten 47mm x 52.2mm x 13 mm, vilket är nämnvärt större än föregångarens 43 x 43 x 13 mm.

Tänk på: Båda modellerna är vattentäta ner till 5 ATM, eller 50 meters djup. Det betyder dock inte att du bör dyka med dem. Simma, duscha och bada går bra – dykning och vattenskidor gör det inte.

Ticwatch S2 är den sportiga smartklockan för lite tuffare användning. I grunden har den här modellen exakt samma funktionalitet som lillebror Ticwatch E2, den är bara bättre designad på utsidan för träning. En stor skillnad mot föregångaren Ticwatch S är att armbandet nu är bytbart med standardmåttet 22mm.

Ticwatch S2 har måtten 46.6mm x 51.8mm x 13 mm, även den nämnvärt större än föregångarens 45 x 45 x 13 mm.

Mobvoi Ticwatch E2 och Ticwatch S2 använder Wear 2100

Det är en stor besvikelse att Ticwatch E2 och Ticwatch S2 bara använder Snapdragon Wear 2100. En trotjänare till krets som används i princip alla dagens Wear OS-smartklockor. Dessutom en kraftigt utdaterad krets som idag ersatts av nyare, förbättrade Snapdragon Wear 3100.

Mobvoi Ticwatch S2
Mobvoi Ticwatch S2 är vattentät ner till 5 ATM

Trots att Mobvoi inte tar steget till Wear 3100 (kanske är det en kostnadsfråga för att hålla priserna nere?) så är Wear 2100 ett lyft för prestandan och batteritiden. Föregångarna använder en MediaTek-krets som inte håller den kvalitet som Snapdragon-serien gör.

Både Ticwatch E2 och Ticwatch S2 släpps någon gång under 2019. Mobvoi har avslöjat att släppet sker någon gång kort efter CES 2019. I skrivande stund finns ingen prisuppgift om någondera smartklocka. Tillgängliga färger blir svar och vit.

Därför är det svårt att rekommendera Ticwatch E2 och Ticwatch S2

Båda modellerna är marginellt förbättrade med lite bättre prestanda, lite bättre batteritid och betydligt större boetter. Allt annat är i princip identiskt med föregångarna.

Det gör det mycket svårt att rekommendera någondera smartklocka oavsett vilken prislapp som Mobvoi sätter – om den inte är lika med vad Ticwatch E och Ticwatch S kostar idag. Annars kan du lika gärna välja någon av de äldre modellerna.

Om du på allvar tänker satsa på en Wear OS och vill ha det senaste som finns att erbjuda så rekommenderar vi Fossil Sport. En nyare modell med Snapdragon Wear 3100 som hyllats för både pris och design. Dock inte tillgänglig i Sverige när artikeln publicerades; för att köpa Fossil Sport måste du handla från tillverkarens tyska butik.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.