Du måste uppdatera ”Kindle for PC” om du vill använda appen

Amazon
Foto: Christian Wiediger, Unsplash

Amazon har släppt en ny uppdatering till appen “Kindle for PC”. Om du vill fortsätta ladda ner böcker till din läsplatta via appen så måste du uppdatera den till senaste versionen. Du läste rätt – du måste uppdatera appen, det är inte valbart.

Anledningen är att Amazon har introducerat sitt nya KFX-format som ersätter det gamla som normalt används till Kindle-plattorna. För att överhuvudtaget kunna använda böcker i det nya formatet så krävs uppdateringen till Kindle for PC.

Lästips: Hur många personer sparkade Amazon under 2023?

Fördelen (för Amazon) med KFX-formatet är att det har ett förbättrat DRM-skydd som är svårare att knäcka. Målet är så klart att hindra cyberkriminella från att kringgå kopieringsskyddet så att böcker kan spridas fritt på internet.

Kindle Scribe
Nya Kindle Scribe är den mest spännande läsplattan från Amazon på länge.

KFX-formatet inkluderar ett nytt bildformat som heter JXR. Formatet gör att bilder kan komprimeras mer för att bli fysiskt mindre utan att bildkvaliteten påverkas negativt. Det inkluderar även det nya Bookerly-typsnittet som är exklusivt för Kindle-plattorna. Eller, det är exklusivt tills du laddar ner det från internet till din Kobo-platta, om du råkar äga en sådan.

Det är en oroväckande trend att företag tvingar på användarna uppdateringar för att fortsätta använda deras produkter. Det här kan ses som en mindre nyhet för många, men risken är överhängande att Amazon tar steget och gör samma sak med Kindle-plattorna.

Om du inte redan har Kindle for PC på datorn, surfplattan eller mobiltelefonen så kan du ladda ner den här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.