Hur många personer sparkade Amazon under 2023?

Amazon
Foto: Christian Wiediger, Unsplash

Kan du ana hur många personer som Amazon sparkat under 2023? Inte vi heller, året har knappt tagit fart och mycket kan hända under de månader som ligger framför oss. Men även om 2023 bara är i sin linda så har Amazon redan annonserat rekorduppsägningar.

Idag har Amazon ungefär 1,5 miljoner anställda. Globalt räknat. Av dessa har 18 000 personer nyligen fått beskedet att de snäll får lämna bolaget, oavsett om de vill eller. Det är den största uppsägningen någonsin i företagets historia.

Rent praktiskt pratar vi om cirka 1 procent av det totala antalet anställda, vilket är en försvinnande liten mängd. Men för de drabbade är det så klart mer än kännbart att vara inom den procenten.

Vi tar inte lätt på de här besluten och underskattar inte hur mycket det påverkar livet för de som omfattas.

Andy Jassy, vd på Amazon

Anledningen till massuppsägningarna är att bolaget vill nå “långsiktiga möjligheter med en starkare kostnadsstruktur”.

Amazons vd Andy Jassy säger att uppsägningarna påverkar företagets fysiska butiker och i viss mån de administrativa funktioner.

Tidigare i november rapporterades att Amazon skulle sparka 10 000 anställda, men den siffran har alltså skruvats upp, rejält.

Via Sydsvenskan och BBC News

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.