Dropbox Paper är släppt — direkt konkurrent till Google Docs

dropbox paper logo

Dropbox Paper har äntligen lämnat beta-stadiet och kan med det utnämna sig som en kapabel konkurrent till Google Docs. Med ett fantastiskt gränssnitt, välfungerande samarbetslösningar och tät integrering med molnlagringen som Dropbox erbjuder utmärker sig Dropbox Paper på marknaden idag.

Första gången vi hörde om Dropbox Paper var när företaget presenterade sin tjänst i oktober 2015. Sedan dess har Dropbox arbetet oförtröttligt med att utvecklare, förbättra och testa sin tjänst mot såväl konsumenter som företag. Resultatet är vad vi ser idag i den färdiga versionen.

Om vi enkelt ska förklara vad Dropbox Paper är kan sägas att tjänsten liknar Google Docs men med ett enklare, renare gränssnitt och tät integration med molnlagringen Dropbox istället för Drive. Minimalism är ledordet och fokus ligger på snygga presentationer.

Det märks inte minst på det mycket moderna utseendet, både på gränssnittet som Dropbox Paper använder och det färdiga resultatet som presenteras för betraktare.

dropbox paper gui article
Gränssnittet i Dropbox Paper är modernt och snyggt.

Dropbox Paper sparar inte filer i vanliga utrymmet

Allt som skapas sparas i Dropbox men inte bland dina vanliga filer på molnlagringen. Dropbox Paper är helt separat och materialet som lagras på tjänsten räknas inte av mot det lediga utrymmet på molnlagringen. Det betyder att du kan ladda upp hur många bilder som helst till dina dokument utan att du riskerar att förlora något på det.


Lästips: 19 bästa tipsen för molntjänsten Dropbox — det här måste du kunna


Den stora frågan kring Dropbox Paper är huruvida tjänsten kan fånga användarnas intresse om de redan har investerat i konkurrerande lösningar. Med Microsoft Office 365 följer ett stort antal applikationer och molntjänster, samma sak med Google G Suite. Varför investera i Dropbox och använda Paper som är jämförelsevis ny och funktionsfattig i jämförelse?

We fully expect Paper to be used in environments where people are using Microsoft and Google products. That’s the rule, not the exception, säger Rob Baesman som är produktansvarig på Dropbox

Lägg till att molnlagringstjänsten Box också presenterat en lösning som liknar Dropbox Paper helt nyligen. Med Box Notes får vi ytterligare ett produktivitetsverktyg med modern design och praktiska funktioner. Box har sagt att de finns på 40 procent av alla företag i Fortune 500-listan, så de har inte ont om potentiella användare att locka.

dropbox paper insert menu
Smart snabbmeny för att lägga in bilder och annat.

Dropbox Paper är helt gratis

Dropbox är gratis att använda men är kraftigt begränsad med väldigt lite utrymme som standard. Vill man ha mer och bättre styrning över delade filer krävs en uppgradering till ett kostsamt Pro-konto. För ytterligare kontroll och funktionalitet finns även en Business-lösning.

Oavsett vad du använder är Dropbox Paper fullt tillgänglig och utan restriktioner. Logga in på ditt Dropbox-konto, klicka på Paper och du kan börja arbeta direkt. Importera bilder från Dropbox eller datorn, skapa snygga tabeller och formatera dina dokument på ett sätt som gör 2017 och framåt rättvisa.

Med Dropbox Paper lanserad blickar företaget framåt och har flera spännande nyheter på gång. Bland annat Smart Sync som gör att du kan se platshållare på datorn för alla dina filer i molnet. En funktion som med smart synkronisering låter dig öppna filer från Finder eller Utforskaren utan att ta upp allt hårddiskutrymme i ett enda svep.

Har du provat Dropbox Paper? Och i så fall — vad trycker du om tjänsten? Kommentera här under och berätta vad du tycker är bra eller dåligt! Eller om du inte har provat den än kan du bara klicka här och logga in.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.