Dropbox ökar utrymme – men inte för alla användare

Dropbox Logo

Dropbox har meddelat att de ökar mängden utrymme för två av sina betalprenumerationer – Professional och Business Standard.

  • Extra terabyte lagringsutrymme till vissa användare
  • Inga andra nya funktioner
  • Plus-användarna får inget nytt

Dropbox Professional får nu 2 TB med lagringsutrymme, medan Business Standard får 3 TB delat lagringsutrymme. Om du däremot är en Plus-användare kommer du inte att se någon ökning.


Enligt Dropbox ger ökningen i lagringsutrymme mer frihet att flytta filer från mobiltelefoner och hårddiskar, så att de portabla prylarna får mer plats till annat.

Alla nya konton med Professional och Business Standard får det ökade lagringsutrymmet direkt. Gamla konton uppgraderas successivt under de kommande veckorna.

En detalj som många säkert ogillar är att Dropbox fortsätter vägra ge gratisanvändarna mer utrymme. De har fortfarande låsta till 2 GB som standard. Det finns sätt att öka med några extra gigabyte helt gratis, men möjligheterna är få.

Om du vill prova Dropbox kan du göra det helt gratis. Vill du ha mer än vad gratisversionen erbjuder blir det snabbt en hög kostnad jämfört med många andra aktörer idag:

  • Dropbox Basic: 2 GB – Gratis
  • Dropbox Plus: 1 TB – 9.99 euro per månad
  • Dropbox Professional: 2 TB – 19.99 euro per månad
  • Dropbox Business Standard: 3 TB – 10 euro per användare och månad

Här kanske du tänker att Business Standard är bäst efter som du får mer utrymme för en längre månadskostnad. Tänk dock på att företagskonton hos Dropbox kräver minst tre användare, så lägsta kostnaden är egentligen 30 euro per månad.

Dropbox har tidigare fått hård kritik för sin relativt höga prissättning, inte minst efter att företaget introducerade Professional-nivån tidigare i november 2017. Då blev alla befintliga Pro-användare ”nerflyttade” till Plus-nivån – speciellt för att Smart Sync-funktionen begränsades till de mest betalande användarna.

Det extra utrymmet kan ses som ett försök att blidka de arga röster som höfts de senaste månaderna, men mer sannolikt är att Dropbox bara fortsätter utveckla sin tjänst för att möta användarnas krav på mer utrymme.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.