Disney+ fungerar inte med Linux och Android

Disney

Använder du Linux och funderar på att skaffa Disney+ när tjänsten släpps i Sverige? Då bör du veta att Disney+ inte är anpassad för Linux och inte kommer att fungera på operativsystemet.


  • Många enheter med Linux-baserade operativsystem begränsas
  • Android och ChromeOS drabbas av tekniska problem
  • Disney+ fungerar inte med Linux
  • Lästips: Prylarna som fungerar med Disney+

Anledningen till att Disney+ inte fungerar med Linux är tämligen enkel. Hårda DRM-regler – Digital Rights Management – hindrar Disney+ från att fungera i webbläsare som Firefox och Chrome med Linux.

Mer specifikt har Disney valt att använda nivå 1 av avkrypteringsmodulen (CDM) som används för att göra det strömmade materialet läs- och visbart. Linux och Android – som bygger på Linux – stöder i många fall endast nivå 3 av CDM.

Väldigt förenklat så kommer Disney+ inte att fungera med Linux eller Android. Om inte Disney kommer på en lösning som öppnar för de båda operativsystemen.

Vi vet att Disney är medvetna om begränsningen med nivå 1 av avkrypteringsmodulen. Och att deras IT-avdelning arbetar för att hitta en praktisk lösning. Disney är notoriskt beskyddande av sitt material, och frågan är om filmbolaget vill rubba på DRM-skyddet.


Disney kontaktades om problemet den 23 september och hittills har företaget inte släppt någon lösning.

I slutändan kan Disney tvingas välja om de vill ge användare av Linux, Android och ChromeOS en möjlighet att använda Disney+ – och därmed sänka DRM-nivån. Eller ge dem kalla handen och styra dem mot konkurrenter som Netflix, Amazon Video, Hulu och liknande som fungera på Linux-baserade operativsystem.

Begränsningarna till trots så lär Disney+ attrahera väldigt många prenumeranter direkt när portarna öppnas. Vår förhoppning är att Disney försöker lösa de tekniska begränsningar som finns och det snabbt.