Diablo Immortal släpps först 2022 – lanseringen försenas

Activision Blizzard behöver mer tid att förbättra spelet

diablo-immortal-barbarian

Activision Blizzard har meddelat att mobilspelet Diablo Immortal inte kommer att släppas 2021 som planerat. Istället fördröjs lanseringen till nästa år för att ge mer tid åt optimeringar och generella förbättringar.

När Diablo Immortal presenterades under BlizzCon 2018 så var reaktionen garanterat inte vad Activision Blizzard hade hoppats. Istället för glädje och positiva ord så blev kritiken stenhård.

Läs mer: Diablo Immortal – första mobilexklusiva Diablo-spelet (trailer)

Alla hade förväntat sig Diablo IV, men istället så fick de ett oönskat mobilspel som utvecklas i samarbete med den kinesisk utvecklaren NetEase Games. En utvecklare vars tidigare spel är i det närmsta okända för den västerländska spelvärlden.

diablo immortal characters 2021
Bild: Activision Blizzard

Under BlizzCon 2018 var det till och med en person som frågade Diablo-panelen om det hela var ett dåligt April-skämt utan att det ens var april.

Hela situationen tvingade Activision Blizzard att gå i försvarsställning och istället för att kunna lyfta fram allt bra om Diablo Immortal så behövde företaget rättfärdiga spelets existens. De gjorde det genom att peka på Call of Duty: Mobile och de framgångar som fanns där.

Corona-pandemi, trakasserier & testspelare

Idag hjälper det inte heller att corona-pandemin har ändrat hur många arbetar och den senaste tidens stenhårda anklagelser mot Activision Blizzard om sexuella trakasserier bidrar garanterat inte heller. Stämningarna ligger i luften och Blizzards toppchef J. Allen Brack lämnar företaget.

Det är inte konstigt att det behövs lite extra tid innan Diablo Immortal kan släppas.

Den främsta anledningen ska dock inte vara yttre påverkan. Att tidslinjen för lanseringen ändras ska vara mer knuten till återkoppling från tidiga testspelare som fått prova spelet internt på Activision Blizzard.

Bland förbättringarna som görs finns stöd för handkontroller för den som inte vill använda pekskärmen på mobiltelefonen eller surfplattan. Det planeras även för förändringar kring PvP-delen så att den är mer åtkomlig för fler, samt förbättringar kring PvE-innehållet i spelets senare del.

diablo immortal group pve 2021
Bild: Activision Blizzard

Läs mer: Diablo 2: Resurrected släpps den 23 september

Det ska även behövas en del förändringar som rör toppspelarna som redan har nått maxnivån i spelet. Mer specifikt behövs ett bättre system för hur de ska kunna hitta ny och bättre utrustning när de kommit så långt de kan i spelet.

När en spelare har nått maxnivån så fortsätter karaktärerna utvecklas med så kallad Paragon.

Se det som extranivåer som sträcker sig långt utanför den vanliga maxnivån. Här vill Activision Blizzard hitta en bra lösning så att den som har hög Paragon kan ta sig an svårare utmaningar (som de utan Paragon-nivåer inte kan göra) med chans till ännu bättre utrustning.

För mer information om Diablo Immortal så kan ni läsa det här officiella meddelandet från Activision Blizzard.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.