Myndigheter tar del av känslig information från molnleverantörer – i hemlighet

Begär ut metadata som du aldrig får veta har lämnats ut

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Myndigheter kan ta del av känslig information om användare från molnleveratörer – utan att de behöver ett beslut om husrannsakan. Det avslöjar Microsofts Tom Burt i en utfråning i det amerikanska representanthuset.

Tom Burt berättar under utfrågningen att Microsoft får i genomsnitt sju till tio förfrågningar från federala polismyndigheter per dag i USA. Istället för att begära ut de kompletta filerna så nöjer sig många myndigheter med att ta del av metadata, vilket betyder att användarna aldrig får veta att informationen lämnats ut.

Läs mer: Rapport: Många svenskar är rädda för övervakning via webbkamera & mikrofon

Metadata är extra information till filer. En bildfil kan exempelvis innehålla namnet på kameran, bildupplösningen och färgrymden som metadata.

I värre fall är det istället känslig information som avsändare, adresser, ip-adresser, rubriker, datum och klockslag. Data som tillsammans med annan metadata och information kan användas för att bygga omfattande profiler om exempelvis journalister.

Allt sker i det tysta, utan att den som drabbas får reda på att det händer.

Tom Burt sade under utfrågningen att utlämningen av metadata inte är exklusiv till en specifik part, utan att det är ett pågående problem sedan starten på molntjänsterna.

Och problemet bara växer. Burt säger att den hemliga övervakningen av amerikanska invånare har ändrats radikalt sett till den historiska normen. Hur det står till för svenska användare är idag inte klarlagt, vad vi känner till i alla fall.

För mer information rekommenderar vi att du läser artikeln hos The Register.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.