Darktable fungerar nu med Windows – Lightroom-alternativet har blivit bättre med v2.4.0

darktable all photos 2017

Populära Darktable är ett Lightroom-alternativ som inte kompromissar med varken funktionaliteten eller prislappen. Med senaste uppdateringen till version 2.4.0 har programmet fått nya, smarta funktioner och optimeringar — men det mest nämnvärda är att Darktable nu även finns till Windows.

Adobe kanske dominerar marknaden med Lightroom och Photoshop. Två tungviktare som visserligen har många funktioner och brett stöd inom fotoindustrin, men de är också relativt dyra och klumpiga program. In träder Darktable som ett gratisalternativ för de som både vill sortera sina fotografier och redigera dem, utan att betala en månadskostnad.

Darktable är byggt på öppen källkod och har främst varit ett alternativ för Linux-användare. Under de senaste åren har programmet även fått installationsfiler för macOS och från version 2.4.0 som släpptes tidigare i december 2017 lade utvecklarna till Windows i listan över operativsystem som stöds.

Och det är bara en av flera välkomna förbättringar, om än av det mindre slaget, i Darktable. Här är en förkortad lista över de mer nämnvärda nyheterna:

  • En ny framkallningsmodul för att ta bort dis i fotografier
  • Du kan nu ångra masker
  • Grupper ångra-steg på ett smartare sätt
  • Stöd för komprimerade raw-filer från Fujifilm-kameror
  • Nya algoritmer för avflätning (så kallad demosaicing) av X-transfiler från Fujifilm-kameror
  • Förbättrad kontrastmodul för mer omfattande justeringar
  • Stöd för högre ISO-värden än 51 200 i gränssnittet
  • Du kan nu importera grundläggande inställningar från Lightroom 7
  • Utökat stöd för en hel mängd kameror och och kompressionslägen för raw-filer

Darktable är ett utmärkt samlingsställe för alla dina fotografier. Du kan tagga dem med relevanta nyckelord, sortera på datum och betygsätta dem.

Det är enkelt att gruppera bilderna och söka på dem. Försöker du hitta dina fotografier från de tre senaste årens Thailand-resor? Inga problem. Bara se bilder på frun eller sonen? Tagga dem så hittar du omedelbart alla relevanta bilder

Darktable är uppbyggt av (i skrivande stund) 61 moduler som alla ger olika funktioner.

Programmet kan använda grafikkortet i datorn för att snabba upp olika processer när du behandlar fotografier. Du kan även fotografera direkt från kameran till datorn och Darktable via så kallad tethering.

Darktable är mycket kompetent och ett fantastiskt gratisprogram att testa. Inte minst om du använder Windows nu med senaste uppdateringen.

En komplett lista över alla funktioner hittar du på den officiella webbsajten. Där finns också en lista över de 21 språk som stöds (svenska är ett av dem) och alla kameror samt deras filformat som kan öppnas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.