BenQ SW271 — 4K/HDR-skärm för professionella fotografer

benq sw271

BenQ SW271 är en intressant datorskärm på 27 tum med IPS-panel, 4K-upplösning och HDR-stöd.

Skärmen riktar sig mot professionella fotografer som kräver noggrann färgåtergivning. Enligt BenQ ska den klara sRGB till 100 procent, Adobe RGB till 99 procent och hela 93 procent av DCI-P3.

IPS-panelen kan köras i upp till 60 hertz vilket betyder en behaglig uppdateringsfrekvens som minskar störande ryckighet på skärmen. Panelen klarar även HDR-stöd med 10 bitars färgdjup, men ljusstyrkan är låga 350 nit vilket får sägas vara i underkant för godkänt.

BenQ SW271 har individuell färgkalibrering från fabrik för både sRGB och Adobe RGB. Vid mätningar enligt standarden Delta E för färgåtergivning ska SW271 inte överstiga ett värde på 2. Som referens kan nämnas att 0 är perfekt återgivning, mellan 3 och 6 anses vara godkänd färgåtergivning.

Medföljande kåpa gör det lättare att använda skärmen i solljus

Vidare pekar specifikationerna på betraktningsvinklar på 178/178 grader, en responstid på 5 millisekunder (GtG) och visning av 1.07 miljarder färger (vilket betyder 10-bitars som vi nämner ovan). Skärmen kan lutas, svängas och fridas efter behov. Det går även att höja den där det behövs.

Till skärmen medföljer en modellspecifik kåpa som monteras för att blockera onödigt ljus från att reflekteras på panelen. Denna kan användas både horisontellt och vertikalt efter behov.

Anslutningarna finns att tillgå är en Displayport 1.4, två HDMI 2.0a och en USB Typ-C. Cirkapriset är 1 150 USD vilket omräknat blir kring 12 000 kronor inklusive moms. Se pris och tillgång på Prisjakt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.