Bästa tipsen för Assassins Creed: Origins — allt du måste veta

Assassins Creed Origins

Kom igång med Assassins Creed: Origins på bästa sätt med våra tips. Så får du snabbast färdighetspoäng, vapnen du absolut inte ska sälja och hur man snabbt hittar nya områden. Här är alla tipsen och råden du behöver.

Undvik alla POI:s innan uppdragen är avklarade

Det finns mängder av intressanta ställen (så kallade POI, eller Points of Interest) att besöka i Assassins Creed: Origins. De märks ut tydligt på kartan och kan vara lockande att besöka på din väg till nästa uppdrag.

Men undvik dem tills du har klarat alla uppdrag i närområdet. Anledningen till det är att många uppdrag tar dig till just de intressanta ställen som du ville besöka längs vägen.

Genom att först ta uppdragen är chansen stor att du slipper springa ytterligare fram och tillbaka, och på så vis förlora tid i onödan. Uppdragen först, därefter POI:s.

Blå, lila och guld – skillnaden är extremt viktig

assassins-creed-origins-legendariska-vapen

När du hittar ett vapen eller en sköld visas den i en av tre olika färger, nämligen blått, lila eller guld. Beroende på vad du får ger skillnader i dess egenskaper.

  • Blå – är för de grundläggande och vanligaste prylarna som du hittar. Dessa kan du sälja för pengar eller demontera för vanliga material.
  • Lila – sällsynta prylar med bättre egenskaper än blåa. Sälj eller demontera för sällsynta material till uppgraderingar.
  • Guld – legendariska vapen och sköldar med två eller tre attribut. Dessa ska INTE säljas eller demonteras. Spara och uppgradera!

Det är alltid bättre att demontera hos en smed, än att sälja hos en köpman. Enda anledningen till att du vill ha pengar i Assassins Creed: Origins är för att uppgradera dina prylar, och pengar är inte direkt sällsynt. En del material är däremot det och här kan du snabbare skaffa dem via demontering än att hitta dem när du letar på kartan.

Demontera eller sälj ALDRIG legendariska vapen eller sköldar. Det är viktigt att spara alla dessa då de är extremt sällsynta, kan uppgraderas och kan komma till nytta i slutet på spelet.

Mini-bossarna Phylakes garanterar legendariska vapen och sköldar

assassins-creed-origins-phylakes

Om du vill ha de bästa vapen och sköldarna gäller det att leta efter legendariska prylar. De har bäst egenskaper och är oftast värda att uppgradera hela vägen till slutspelet. Men att hitta dem kan vara lite knepigt.

Det finns dock några givna sätt att få legendariska vapen och sköldar i Assassins Creed: Origins. Ett sätt är att döda minibossar som kallas Phylakes. De vandrar runt och letar efter Bayek när du har kommit en bit in i huvudberättelsen, och de är inte lätta att döda.

De har tung rustning som står emot mycket skada, vapen som snabbt decimerar ditt liv och de står på benen mycket längre än någon annan fiende i spelet. Belöningen när du får ner en Phylakes är legendariska prylar – så de är värda att besegra.

När du stöter på en Phylake gäller följande:

  • De kan attackera dig direkt när du syns, till skillnad från vanliga fiender som ofta låter dig ta första steget och attackera.
  • En gående Phylake bör attackeras bakifrån för maximal skada.
  • En Phylake på mount bör attackeras med pil så de hoppar av sin häst eller kamel.
  • Efter första attacken – vänta och ducka några attacker för att se hur rörelsemönstret ser ut.
  • Rökbomber gör striderna enklare. Ducka, släpp en rökbomb och få några gratisslag som kan vända striden till din fördel.

Du bör också fundera på om du överhuvudtaget ska attackera en Phylake om du inte är stark nog. Har du uppgraderat dina vapen, färdigheter och rustning?

Det finns ett tiotal Phylakes i Assassins Creed: Origins. Alla med en nivå från 20 till 40. När du har dödat din första Phylake startas ett uppdrag som går ut på att döda samtliga i världen. Knappat det lättaste uppdraget då de på maxnivå är extremt svåra att döda.

Hitta legendariska vapen och material i underjordiska gravar

Både Adorer of Thoth Tomb och Tomb of Khufu har legendariska vapen som du kan hitta. De går inte att nå direkt i spelet utan du måste ha tagit dig en bit in i berättelsen först. Men när du gör det är upplevelsen och prylarna du får värda varenda steg du tar.

Adorer of Thoth Tomb hittar du i Giza och graven vaktas av banditer med nivå 17 till 19. Det finns hel del patruller som går runt vid ingången och i de olika rummen, så gå försiktigt och ta inga onödiga risker. Om du attackerar på natten kan du snabbt döda många banditer när de sover.

Seth-Anat Tomb hittar du i Desheret Desert och är faktiskt det enda som går att finna i området. Det är busenkelt att hitta ingången och du kan rida rakt in om du vill med din mount. Här måste du klura ut ett pussel med ljus och speglar för att hitta hela vägen till slutet.

Det finns en hel del underjordiska gravar att besöka. Du finner en läsvärd lista över alla här.

Spendera inte dina pengar på kläder eller mounts

Köp inte kläder eller mounts för drachmae i Assassins Creed: Origins. Det är slöseri med resurser som du istället bör spara till spelets slutdel och för att uppgradera dina legendariska vapen och sköldar.

Du kommer att stöta på kläder och mounts (både hästar och kameler) när du gör sidouppdrag som inte är en del av huvudberättelsen. Det finns ingen anledning att köpa dig till dem, de dyker upp i alla fall.

Faktum är att du med största sannolikhet inte bör köpa några vapen heller. Samla pengar, demontera dina gamla prylar och spara, spara, spara. Spelet blir inte sämre för det, vi lovar.

Så hittar du en enhörning i Assassins Creed: Origins

assassins-creed-origins-unicorn

Visste du att enhörningar finns på riktigt? Eller nej, kanske inte, men de finns i Assassins Creed: Origins. Och du kan få tag på en och rida på istället för den vanliga hästen eller kamelen.

Det finns några vägar att gå om du vill skaffa din egen enhörning. Det absolut enklaste är att köpa en för 500 helix i spelbutiken. Du får just den mängden om du köpte en version av spelet med ett säsongspass.

Alternativt kan du köpa helix-mynt för riktiga pengar, eller chansa på att du får en enhörning från en slumpmässig låda som du köper från Reda vid Nomads Bazaar. Lådorna kostar 3 000 drachma och vad du får är helt slumpmässigt. Högt pris, men chansen är att du får spelets bästa loot också.

Reda finner du genom att leta upp en blå kamel på den stora kartan. Det finns inget som liknar den, så du kan enkelt se den. Det finns ett dussintal platser som han kan finnas på. Tacksamt nog är det oftast på en sådan närmast din position.

Få material genom att demontera gamla prylar

assassins-creed-origins-demontera

Om du saknar material till att skapa nya saker eller uppgradera dina befintliga kan du demontera dina gamla prylar av blå- och lila sällsynthet (men inte de legendariska som är guldfärgade, spara dessa!) och få saker därifrån. På så vis slipper du springa runt och leta onödigt mycket efter material i världen. Om du demonterar saker går de inte att sälja, så ha det i tankarna innan du gör det.

Lås upp alla områden direkt med Senu

Så fort du har klarat den initiala banan och får tillgång till örnen Senu så kan du öppna upp alla områden på kartan. Bara ta kontrollen över örnen och sväva så långt du vill för att se vart allt finns. Det finns ingen begränsning förutom den fysiska begränsning på spelets kartor. Så sväva runt, hitta allt spännande och markera på kartan.

Gratis färdighetspoäng i grottor och gömda områden

Det finns bra anledningar att leta upp gömda områden och historiska grottor i Assassins Creed: Origins. De innehåller ofta färdighetspoäng som kan plockas upp genom att läsa gamla stenkartor och dylikt. Gratispoäng helt enkelt och du kan snabbt samla på dig en hel hög med färdighetspoäng om du är lite uppmärksam. Så ta dig tiden att utforska!

Eldpilar är effektiva och lätta att skaffa

Visste du att eldpilar enkelt kan skapas med hjälp av en fackla? Bara ta fram facklan, släppt den på marken och rikta dina pilar mot den innan du skjuter. De fattar eld och gör extra skada på fienderna. Dessutom kan de tända eld på exempelvis olja och dylikt om du träffar rätt.

En varnings ord bara: du är inte flammsäker och eld kan snabbt äta sig igenom livet på Bayek. Senare under spelet när du gått upp en del i nivå, har mer liv och uppgraderad armor så klarar du dig bättre. Men undvik eld som pesten, det lever du längre på.

Uppgradera dina vapen och rustning

assassins-creed-origins-uppgradera

Sälj inte din gamla utrustning om den är legendarisk. Kolla först om det är värt att uppgradera den hos en smed. Med ett helt nytt RPG-system kan du snabbt göra vapen och rustningar bättre hos smeder i spelet, mot en kostnad så klart. Allt är dock inte värt att uppgradera och dina pengar kan komma till bättre nytta på annat håll, så överväg nyttan varje gång.

Skanna närområdet hela tiden

Din karaktär har förmågan att skanna av närområdet (Animus Scan) och hitta intressanta föremål, som behållare med pengar och dylikt. Utan förmågan är det lätt att springa förbi allt som kan plockas upp, så skanna regelbundet och inte minst i grottor som ibland är fyllda med saker.

Uppdrag ger mest XP

Varje gång du går upp i nivå får du färdighetspoäng, gör mer skada får mer liv. Därför är det viktigt att regelbundet gå upp i nivå — och enklaste sättet är att göra uppdrag för att få XP. Visst går det att få XP när du dödar fiender och liknande i världen, men uppdragen ger tveklöst mest. Så hoppa inte över de där sidouppdragen.

Lås upp Regeneration och Parry omedelbart

Så fort du kan ska färdigheterna ”Regeneration” och ”Parry” låsas upp i färdighetsträdet. Regeneration gör att du får tillbaka liv under striderna medan ”Parry” gör att fiendernas attacker kan kontras med en motattack. Båda färdigheterna är viktiga så ta dem så fort det bara går. Seriöst, vi skojar inte. Direkt!

Vapen med förbannelser är farliga för dig

Vapen som har en förbannelse på sig gör visserligen dubbelt så mycket i skada på fienderna, men de är inte snälla mot din hälsa. Du behåller nämligen bara 33 procent av livet på din karaktär när du håller i ett vapen som har en förbannelse. Så om du vet med dig att ducka och parera inte är din starka sida, då kanske du ska skippa dessa vapen.

Gift kan snabbt decimera antalet fiender

Om du förgiftar dina fiender släpper de ut giftiga ångor när de dör. På så vis kan du lura omkringgående fiender att bli förgiftade genom att locka dem till en utslagen vän. Det bästa är att du inte påverkas av giftet som flyter omkring i luften.

Ducka tre gånger

Visste du att din karaktär kan ducka snabbt tre gånger innan du måste vila? Det kanske låter som något onödigt att känna till, men det kan faktiskt rädda ditt liv i spelet. Det värsta som kan hända mitt i en strid är att karaktären, omringad av fiender, måste pausa för att samla sig igen. Knappast någon höjdare för livet, eller hur?

Sömnpilar är extremt bra i Assassins Creed: Origins

Sömnpilar gör att alla fiender förutom bossarna omedelbart slutar slåss. Så fort de träffats av en pil och stannat upp så kan du göra ett lönnmord på dem. På så vis blir striden inte bara enklare, du kan få extra XP om du har den färdigheten i färdighetsträdet.

Onödiga saker kan snabbsäljas hos köpmännen

Under spelets gång kommer du att samla på dig mängder av prylar och saker som inte har något egentligt värde mer än vid försäljning. Och du kan snabbt göra dig av med dem hos köpmännen genom att sälja alla på en gång. Bara tryck på ner-knappen på styrkorset så försvinner de i ett nafs och du får pengar istället. Eller leta upp alternativet för att sälja skrot och klicka, svårare än så är det inte.

Slå sönder statyer av King Ptolemy XIII och få en belöning

assassins-creed-origins-kingptolemy-xiii

När du stöter på en staty av Ptolemy XIII kan du slå sönder den och få 150 XP som belöning. Några sådana och du har tjänat in ett eller flera färdighetspoäng utan större ansträning. Men då krävs så klart att du vet om statyernas gömda hemlighet, och det vet du nu.

Så startar du om ett uppdrag som gått helt fel

Du kan faktiskt starta om ett uppdrag som du inte är nöjd med. Det är kanske inte det enklaste att ta reda på om du inte känner till det. Men allt som behövs är att du går till uppdragsmenyn i Assassins Creed: Origins, väljer uppdraget du vill göra om och klickar på knappen ”Reload Quest Objective”. Svårare än så är det inte.

Din mount hittar rätt själv – rid automatiskt dit du ska

Om du inte orkar styra din kamel eller häst hela vägen dit du ska, då kan du faktiskt låt spelet auto-styra den åt dig. Allt du behöver göra är att sätta ett mål, och hålla nere X (Playstation) eller A (Xbox) så hittar den själv dit. Oftast i alla fall.

Ibland gör banans konstruktion så att det inte fungerar helt bra heller. Begränsade zoner, som genom militära läger och dylikt, är okända områden för din mount och den kommer att rida rakt in oavsett hur många fiender som finns därinne.

Välj ”Dawn & Dusk” i färdighetsträdet och hoppa i tiden

Färdigheten ”Dusk & Dawn” gör att du kan hoppa i tiden och snabbare nå en viss tidpunkt på dygnet. Perfekt när du ska möta någon på exempelvis natten och inte vill vänta genom att fördriva tiden på onödigt springande. Eller kanske vill du attackera ett läger när mörket har lagt sig för att enklare kunna smyga. Dusk & Dawn gör att du slipper vänta.

Akta dig för lejon, krokodiler och flodhästar

assassins-creed-origins-krokodiler

Hyenor och gamar är tämligen enkla att döda i Assassins Creed: Origins. Även leoparder är jämförelsevis lätta vid sidan av ett lejon, en krokodil eller en flodhäst.

Om du är oförsiktig kan de vilda djuren snabbt slita dig i stycken och det gäller att inte underskatta deras styrka. Om du kan spela fult och stå utom räckhåll med en pilbåge är rådet att absolut göra det.

Ett kanske bättre tips i de flesta situationer är att vara på en mount och attackera med ett tungt vapen, som en långskaftad yxa eller klubba. Det gör mer skada, du är snabbare och kan snabbt flytta dig ur räckhåll efter varje attack.

Det finns många skatter att hitta under vattenytan – se bara till att inte bli fångad på för djupt vatten. Risken är att du inte kommer därifrån med alla lemmar i behåll.

Hitta kurirer för att snabbt samla material

Det kanske snabbaste sättet att samla stora mängder material för dina uppgraderingar är att döda och stjäla från kurirer. Du hittar dem enklaste genom att kolla närområdet med Senu. De rider runt längs vägarna med en mindre eskort som oftast består av två vakter. Leta upp dem, använd ditt tyngsta vapen mot dem och du kan snart plocka upp en hel hög med material, ofta nästan helt utan ansträngning.

Vissla efter hästen/kamelen eller fienden

Det finns två sätt att vissla på i Assassins Creed Origins. Genom att trycka snabbt på nerknappen på din D-pad kan Bayek vissla efter fiender och locka dem till sig. Perfekt när du står i högt gräs och vill göra ett lönmord på en vakt som vågar sig fram för att kolla vad det var som lät. En bra detalj är att Bayek även drar in fienden och gömmer för andra.

Om du istället håller nere nerknappen på din D-pad kommer du att kalla på din häst eller kamel. Förutsatt att du är i en situation som tillåter det vill säga. Mycket praktiskt om du snabbt måste fly och inte ser någon mount i närheten. Bara kalla på din egen och hoppa upp i farten.

Undvik fiender med högre nivå än du själv

Det här kanske inte kommer som någon nyhet, men om du försöker attackera en fiende med mycket högre nivå än du själv kommer ditt liv snabbt att gå i botten. Det gäller speciellt Phylakes, men alla fiender som är märkta med en döskalle istället för en siffra kommer att göra livet surt för dig.

Synkronisera på höga torn och hoppa på kartan

Kartan i Assassins Creed: Origins är enorm. Tacksamt nog finns ett litet knep för att snabbare flytta sig över stora ytor, och det är genom att använda en av de 58 så kallade Fast Travel-punkterna. Allt du behöver göra är att synkronisera Bayek med den höga punkt som utgör en Fast Travel och sedan klicka på den för att snabbt hoppa dit.

Om du är duktig och börjar synkronisera dig med dessa direkt från start kommer du snabbt ha byggt upp en hel mängd att använda. Det gör det mycket bekvämare när du måste gå tillbaka till ett område du redan besökt en gång tidigare. Missa inte att synkronisera – vi lovar att du tjänar i längden på det.

Hämtas andra lönnmördares död och tjäna extra XP

När du springer runt på kartan kommer du ibland att se en symbol som likar en blå döskalle. Den markerar platsen där andra spelare har dött och om du lyckas hämnas den som dödade personen får du lite extra XP.

Mördaren som dödade spelaren finns alltid i närheten och är inte svår att hitta. Se till att han möter sin skapare och du belönas med några steg närmare nästa nivå/level. Och tänk på att det inte alltid är en människa.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.