Apple lämnar ut ansiktsdata till utvecklare – potentiell integritetskris

apple-iphone-x-front

Apputvecklare kan få tillgång till ansiktsdata från din iPhone X. Det varnar säkerhetsexperter för och säger samtidigt att Apple kan få svårt att begränsa åtkomsten till datan.


Redan vid introduktionen av iPhone X varnades hur telefonen kunde bli en riktigt skräckfälla för integritetskränkning. Precis som när Touch ID först presenterades undrar många hur Apple ska hantera all data som sparas.

Med Touch ID var det fingeravtryck och nu med Face ID är det istället ansiktet som scannas av och lagras på telefonen. Data som Apple säger ska kunna delas med tredjepartsutvecklare som vill nyttja Face ID-stödet i sina applikationer.

Det kan vara för applikationer som vill använda ansiktskameran för att scanna och applicera användarens ansikte som 3D-masker på olika objekt. Eller låta en karaktär i ett spel härma ansiktsuttryck. Intresset är stort och det finns mycket som går att göra med Apples nya teknik.

Apple har tunga avtal med utvecklarna om ansiktsdatan

Och om utvecklarna får ta del av ansiktsdatan till sina applikationer återstår att se om den stannar hos dem, eller rent av säljs vidare till skrupellösa som använder informationen för att tjäna pengar på andra vis.Läs också: Temporär inbränning & färgskiftningar på iPhone X


Apple har visserligen ett välarbetat avtal mellan sig själv och de utvecklare som vill använda ansiktsdata. Reglerna är strikta kring hur datan får lagras och skickas vidare. Och ingen data kan användas för att faktiskt autentisera användaren på telefonen.

Men att utvecklare överhuvudtaget får använda datan är en ordentlig varningsklocka. Det finns inte ens chans att Apple kan hålla hundraprocentig koll på alla utvecklare; förr eller senare kommer en opportunist att se sin chans och sälja datan. Risken är överhängande.

Vad tycker du om att Apple vill dela din ansiktsdata till andra? Vad tror du de kan göra med informationen om den säljs vidare? Skriv en rad och berätta!