Samsung Exynos 9810 – AI är stora dragplåstret för Galaxy S9

Samsung Exynos 9

Samsung storsatsar på artificiell intelligens i sina kommande mobiltelefoner. Nya processorn Exynos 9810 är ett bevis på det.

  • Tredje generationens CPU-kärnor klockade till 2.9 GHz
  • Kraftig prestandaökning för både enkelkärniga och flerkärniga processer
  • Stöd för AI, 4K-video i 120 fps och 1.2 Gbps LTE

Nästa generations Exynos-processor väntas dyka upp i kommande Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus. Då med stöd för djupinlärningsbaserad bildhantering och världens första 6CA LTE-modem.

Tack vare den nya, avancerade bildhanteringen kan Exynos 9810 behandla fotografier och videor snabbare och mer energieffektivt.

Det betyder bättre elektrisk bildstabilisering upp till 4K-upplösning, inspelning i upp till 120 bilder per sekund och rendering av upp till 1 024 olika färgtoner för de primära färgerna i RGB-skalan.

Samsung storsatsar på AI med Exynos 9810

Precis som konkurrenterna Apple, Qualcomm och Huawei investerar Samsung stort i artificiell intelligens. Exakt hur det manifesteras i Exynos 9810 vet vi inte, men den sydkoreanska tillverkaren har åtminstone sagt följande:

Sofistikerade funktioner som förbättrar användarnas upplevelser med djupinlärning via neuronnät [neural network]

Med AI-funktionalitet kan Samsung använda både hårdvaran och mjukvaran i sina telefoner optimalt. En dedikerad VPU, kort för Vision Processing Unit, har implementerats speciellt för att analysera data från kameran.

Det betyder hårdvarustöd för bland annat bildigenkänning, djupavläsning och 3D-hybrididentifiering av ansikten.

En viktig fråga är huruvida tredjepartsutvecklare får dra nytta av den fulla potentialen i Exynos 9810. I skrivande stund saknas ett SDK de kan använda och frågan är om Samsung tänker tillhandahålla verktygen som behövs. Det här kan vara skiljefrågan mellan succé och flopp för Samsung.

samsung bixby vision search 2018

Exynos 9810 och Galaxy S9 visar framtidens mobiltelefoner

Samsung har precis som konkurrenterna investerat stort i AI, och det är här vi kommer att se de stora nyheterna de kommande åren.

Inte bara ökad prestanda, mer minne, bättre skärmar och snyggare bilder från kamerorna. AI och dedikerade kretsar för djupinlärning ökar möjligheterna för både tillverkarna och tredjepartsutvecklarna.

Mer kan göras på kortare tid. Effektivare. När kretsarna blir duktigare på att förstå vad som finns framför kameran kan så mycket mer göras av informationen. Möjligheterna är ändlösa.

Men vi kan inte låta bli att undra hur mycket av vår personliga integritet som tillverkarna kommer att kräva i utbyta för alla funktioner. Vad tror du?

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.