Dark Mode släppt till Gmail – om du har Android 10

google-gmail-logo-2018

Google Gmail har fått en uppdatering med stöd för Dark Mode – så kallat mörkt läge – men du kan sannolikt inte se det än. Din telefon måste nämligen ha Android 10 först.


Om du inte har en Google Pixel-telefon av någon variant så har din telefon sannolikt inte fått Android 10-uppdateringen än. Och därmed kan du inte heller få alla nya funktioner i Gmail-appen.

Google har visserligen börjat rulla ut Dark Mode-stöd till användarna, men kravet är att de använder Android 10. Och det betyder att det kan finnas miljarder med enheter som aldrig någonsin får Dark Mode.

Det är väldigt förvånande att Google gör den här inlåsningen. Det är knappast så att någon köper en ny, dyr mobiltelefon med Android 10 bara för att få Dark Mode i Gmail.

Snarare handlar det nog om att Google börjar med Android 10 av utvecklingsskäl (Android 10 är bättre anpassat för mörkt läge) och sedan släpper det bitvis till äldre versioner.


Dark Mode i Gmail kan aktiveras automatiskt på Android 10

En fördel med Android 10 är att Dark Mode kan aktiveras automatiskt i Gmail när du använder samma inställningen till Android. Med det sagt så borde alla med Android 9 och äldre kunna göra ändringen manuellt utan problem.

gmail dark mode setting android

Om du verkligen vill ha Dark Mode i Gmail är det möjligt att installera nya versionen (2019.08.18.267) via en APK-fil och sedan göra några specialinställningar; det kräver dock att din telefon är upplåst (så kallat rootad), och det är inget vi rekommenderar.

Om du har Android 10 på din mobiltelefon:

1. Öppna Gmail-appen på din Android-telefon
2. Klicka på de tre linjerna i ”hamburgermenyn”
3. Klicka på ”Inställningar” > ”Generella inställningar”
4. Hitta ”Tema” bland alternativen
5. Om Tema finns med klickar du på den
6. Välj mellan Light, Dark och System default

Vidare har även Play Store-användare börjat rapportera om Dark Mode på sina håll.

Precis som med Gmail så är det inte ett helt svart tema, utan mer mörkgrått. Google har tidigare sagt att alla större Google-appar för Android skulle få sitt Dark Mode-stöd till lanseringen av Android 10. Uppenbarligen lyckades Google inte med det löftet, men de arbetar åtminstone aktivt på att få ut det.

Har du en mobiltelefon med Android 10 men ser inte någon Dark Mode-inställning? Ta det lugnt – Google släpper stödet bitvis via en serverinställning. Det räcker inte med att uppdatera apparna. Sitt lugnt i båten så kommer du snart få stödet.

Om du vill ha en mobiltelefon med Android 10 idag är det Google Pixel som gäller. Nokia är mycket snabba på att uppdatera sina telefoner och Huawei är på gång med uppdateringar för några modeller från oktober till december i ett första släpp.