Har JayBird Tarah & Tarah Pro stöd för aptX, aptX HD och LDAC?

jaybird tarah

JayBird Tarah & Tarah Pro är två in-earlurar som anpassats för att tåla även de mest krävande träningspassen – även i regn. Däremot är de inte gjorda för maximal ljudkvalitet.


  • Leta vidare efter andra lurar om högupplöst ljud är din grej
  • Mycket bra stabilitet i anslutningen
  • Bluetooth 5.0 är välkommet – enbart SBC-kodek är det inte
  • Lästips: Är Jaybird Tarah & Tarah Pro vattentäta?

JayBird Tarah och Tarah Pro är riktigt bra in-earlurar för dig som tränar mycket. De är välbyggda, klarar ordentligt med väta tack vare IPX7-klassningen och har hyggligt ljudkvalitet.

Vad de däremot inte har är stöd för aptX, aptX HD eller LDAC. De har inte ens stöd för AAC utan förlitar sig helt på den äldre, sämre SBC-kodeken.

SBC står för ”Low Complexity Sub-band Coding” och är den mest grundläggande standarden för ljudöverföring till Bluetooth-lurar idag. Här är en tabell som visar skillnaden i bitrate mellan de olika ljudkodekarna.

SBCAACaptXaptX HDLDAC
Bitrate328 kbps250 kbps352 kbps576 kbps990 kbps

Notera att även om SBC har en högre bitrate än AAC och nästa i höjd med aptX så är de konkurrerande kodekarna nämnvärt mycket bättre. Det handlar om hur ljudet komprimeras, överförs till hörlurarna och behandlas – inte bara hur mycket data som kan skickas och hur snabbt.


Hur bra stabilitet har JayBird Tarah & Tarah Pro i Bluetooth-anslutningen?

JayBird Tarah och Tarah Pro utmärker sig inte i ljudkvalitet. Det hjälper inte heller att in-earlurarna måste sitta perfekt för att överhuvudtaget få någon bas, och dessa modeller är inte helt enkla att sätta bra i öronen. Speciellt inte om du har små hörselgångar.

Vad som däremot väger upp en del är att både JayBird Tarah och Tarah Pro har utmärkt stabilitet och signal till anslutna enheter. Det gör att du slipper oönskade avbrott och ljudproblem som kan uppstå nära anslutningen svajar. Vi har provat våra JayBird Tarah med en smartklocka från Samsung och mobiltelefoner från Huawei, och vi har aldrig haft några som helst problem. Anslutningen är riktigt solid.

JayBird Tarah och Tarah Pro låter inte dåligt – men de når inte upp till samma ljudkvalitet som andra, lite dyrare in-earlurar på marknaden. Du får stabilitet, kvalitet och hyggligt ljud för en hygglig peng helt enkelt.