Är Jaybird Tarah & Tarah Pro vattentäta?

jaybird tarah

Jaybird Tarah och Tarah Pro är båda in-ear-lurar med fokus på träning och aktiviteter. De är vattentåliga med hög IP-klassificering – däremot inte helt vattentäta.

Tillverkaren Jarah skriver på sin webbsajt att båda hörlurarna Tarah och Tarah Pro är vattentäta med IPX7-klassning. Men det är att tumma på sanningen eftersom IPX7 inte kan anses vara vattentätt.

Vad betyder IPX7-klassning för mina hörlurar?

IPX7 är en klassning som indikerar att hörlurarna ska klara nedsängning i upp till 1 meters vattendjup i maximalt 30 minuter.

Men det betyder inte att hörlurarna är garanterade att klara det. Vad IPX7 berättar är snarare att du kan vara ute i regn med dem, att de klarar svett när du tränar och kan sköljas av utan att gå sönder.

IPX7 är inte en garanti för att hörlurarna klarar väta överhuvudtaget. Det säger oss bara att hörlurarna är anpassade för våta miljöer och bör klara att bli blöta.

Hur bra tål Jaybird Tarah & Tarah Pro klorvatten och saltvatten?

Om dina Jaybird Tarah eller Tarah Pro kommer i kontakt med klorvatten eller saltvatten så måste du rengöra dem. Hörlurarna är inte anpassade för annat än färskvatten.

För att rengöra dina hörlurar sköljer du helt enkelt av dem lite försiktigt och torkar sedan av dem.

Kan jag ladda mina Jaybird Tarah & Tarah Pro när de är blöta?

Nej, givetvis inte. Även om dina hörlurar är vattentåliga så ska de alltid vara helt torra när du laddar dem.

Elektrisitet och vatten går så klart inte bra ihop, och dessutom är laddaren inte vattentålig. Risken är inte bara att dina hörlurar går sönder utan även din laddare.

Tacksamt nog kostar en ny laddare till Tarah och Tarah Pro runt hundralappen, så det är ingen hög kostnad. Men torka av dina hörlurar innan du laddar dem oavsett.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.