Därför ska du inte köpa en Playstation 4 Pro

Sony Playstation 4 Pro

Playstation 4 Pro är en spelkonsol som fick stor uppmärksamhet vid lanseringen sent under 2016 och som idag är något av en nischad konsol för en smal grupp användare. Spelkonsolen har 4K/HDR-stöd men saknar Ultra HD Blu-ray-stöd, är relativt dyr och få spel drar full nytta av hårdvaran.


Det är några anledningar till att vi har svårt att rekommendera Playstation 4 Pro idag. Speciellt med Xbox One X som en (visserligen dyrare) tung konkurrent från Microsoft. Här är några av anledningarna till varför du inte ska köpa en Playstation 4 Pro utan satsa på någon av de andra konsolerna idag.

Har du en Playstation 4 Pro och håller inte med? Skriv en rad och berätta om dina tankar i kommentarsfältet? Eller kanske tänker du köpa spelkonsolen och har fler frågor – då kan du bara ställa dem så svarar vi på alla dina funderingar.

Playstation 4 Pro

Du har ingen TV med stöd för 4K och HDR

Samsung UE55MU7005
Saknar du en 4K/HDR-tv som den här från Samsung? Då kan det vara värt att skippa Playstation 4 Pro idag.

Det säljs allt fler TV-apparater med stöd för både 4K och HDR, men fortfarande sitter många med äldre modeller i full-HD i våra svenska ha. Och om du inte har några planer på att uppgradera de kommande åren så finns ingen som helst anledning att köpa en Playstation 4 Pro.


Spelkonsolen har uppgraderats med något snabbare hårdvara för att ge det där lilla extra som pressar upp spelen i 4K-upplösning. Men om du inte kan dra nytta av detta klarar du dig långt med vanliga Playstation 4. Anledningen är att spelen flyter nära nog lika bra på den som med Pro-modellen.

Det går inte att titta på Ultra HD Blu-ray-filmer

Sony gjorde ett enormt misstag som inte gav Playstation 4 Pro stöd för Ultra HD Blu-ray-filmer. Det sitter nämligen bara en vanlig Blu-ray-spelare i spelkonsolen och speljätten har sagt att de istället vill se att användarna nyttjar filmtjänster på internet.

Om du har bara det minsta behov av att titta på högupplöst film på skiva, då rekommenderar vi istället Xbox One S som inte bara klara 4K utan även HDR. Förutsatt att du inte har en TV kapabel att visa Dolby Vision vill säga, då rekommenderar vi istället en dedikerad Ultra HD Blu-ray-spelare som klarar detta.

Visst finns Netflix som på ett fåtal titlar erbjuder 4K och HDR, men då med bild- och ljudkvalitet som inte är i närheten av vad Ultra HD Blu-ray-film erbjuder. Dessutom krävs en snabb internetanslutning på 25 Mbit/s vilket är mer än vad många ADSL-anslutningar klarar.

Det finns inte många spel som stöder 4K och HDR

uncharted-4-a-thiefs-end
Uncharted 4. Ett av få spel i 4K/HDR för Playstation 4 Pro.

När Microsoft presenterade Xbox One X visade företaget upp en lista på 100 spel som får stöd för 4K och HDR, många av dem i 60 fps. Med Playstation 4 Pro däremot är stödet betydligt sämre med bara ett 30-tal uppdaterade spel vid lanseringstillfället.

Det krävs att spelutvecklarna hjälper Sony genom att uppdatera sina spel så de drar nytta av den extra prestandan i Playstation 4 Pro. Och det är långt ifrån alla som vill göra det. Visserligen har vi tunga titlar som Horizon: Zero Dawn och Uncharted 4 som lockar, men det räcker inte i längden.

I artikeln Spel med 4K/HDR du måste ha till din Playstation 4 Pro listar vi några av de bästa 4K/HDR-anpassade spelen som går att skaffa till spelkonsolen. Tillsammans ger de många, många speltimmar om du väljer att klara alla uppdrag. Har du egna tips på spel får du gärna kommentera och berätta för oss.

Sämre prestanda än Xbox One X

Xbox One X

Det går inte att komma undan diskussionen kring prestandan i Playstation 4 Pro versus Xbox One X. Den senare är betydligt kraftfullare med kapacitet att köra många spel i hög upplösning samt 60 fps. Det är stor skillnad från 30 fps som Sonys konsol är kapad till i nästan alla spel

Microsoft har kritiserat Playstation 4 Pro för sin bristande prestanda och faktumet att spelkonsolen inte når 60 fps i spel, något Xbox One X gör med enkelhet i många spel. Den visuella skillnaden är stor. Med 60 fps blir det enklare att styra spelen med mindre oskärpa vid snabba rörelser, något spel som Dark Souls 3 och Bloodborne hade dragit nytta av.

Prislappen är för hög idag

Playstation 4 Pro måste gå ner i pris om vi helhjärtat ska kunna rekommendera spelkonsolen. I skrivande stund ligger prislappen kring 4 200 kronor vilket är nära tusenlappen mindre än Xbox One X och 2 000 kronor mer än vanliga Playstation 4 Slim. Den siffran måste gå ner minst några hundralappar inom det närmaste.

Xbox One X är mycket kraftfullare, har många fler spel som klarar full 4K/HDR och har Ultra HD Blu-ray-spelare. Det är utan tvekan värt en tusenlapp mer för Microsofts konsol om du absolut måste ha allt det. Annars klarar du dig långt med en Playstation 4 Slim för nära halva priset, eller Xbox One S om du vill spela upp 4K-film.

Sony vill inte ha spel över plattformar

maxresdefault 1 e1503730520402

Där Microsoft arbetar hårt för att erbjuda spel över olika plattformar, kanske främst med Minecraft i åtanke, så stoppar Sony hårdnackat alla sådana planer för Playstation 4. Den japanska speljätten vill behålla sina användare för sig själv och har inga planer på att gå Microsoft till mötes.

Det betyder att när Minecraft: Better Anywhere släpps kan de med exempelvis Xbox-konsol, Windows 10 och Android spela tillsammans. Sony med Playstation-serien är inte med och leker utan har sin egen sandlåda. En stor sandlåda visserligen, men väldigt begränsad när Microsoft öppnar för korsspelande med andra spel.

Om inte Sony erbjuder möjligheten att spela tillsammans med Xbox-användare i framtiden är det svårt att rekommendera en Playstation 4 och Playstation 4 Pro då användare av dessa riskerar att bli utelåsta i framtiden. När konkurrenterna leker tillsammans sitter Sony och tjurar för sig själv.