Därför fungerar Apple Intelligence bara på iPhone 15 Pro & 15 Pro Max

iPhone 14 Pro Max
Foto: Victor Serban, Unsplash

Redan innan Apple bjöd in till sitt årliga evenemang WWDC var förhoppningarna stora på att Apple skulle introducera AI-förbättringar till iOS och iPadOS. Och vi kan alla vara överens om att Apple levererade på den punkten – och lite till. Som många räknat med segregerades uppställningen av iPhones genom att bara ge Apple Intelligence åt de dyraste modellerna.

När Apple Intelligence släpps med den färdiga versionen av iOS 18 senare i höst är det bara iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max som kan använda alla nya AI-funktionerna. Vilket går helt emot vad Apple skriver på sin webbsajt: ”AI for the rest of us”. De kanske har rätt, men bara om du betalar dyrt för det. Riktigt dyrt. Minst 12 000 kronor.

Den som faktiskt kan använda Apple Intelligence får en hel mängd nya och spännande funktioner som aldrig tidigare skådats i en iPhone, iPad eller Mac. Bland annat bredare stöd för generativ AI som hjälper dig att skapa eller redigera bilder, skriva text och rättstava, transkribera samtal och summera innehåll. Och om vi ska tro Apple fungerar allt ovan endast på systemchippet A17 Pro och senare.

Lästips: Spela in samtal med iOS 18 och iPhone

Därför fungerar Apple Intelligence bara med A17 Pro och M-chippen

Apple har låst funktionaliteten till A17 Pro och kraftfullare systemchip, men den stora frågan är varför? Vad är det som gör att Apple behöver låsa in den artificiella intelligencen på det sättet, och samtidigt stänga ute hundratals miljoner mobiltelefoner som redan finns i händerna på användarna?

Om vi ska tro Apple finns två huvudanledningar:

  • Minimum 8 GB RAM-minne är nödvändigt
  • A17 Pro har en Neural Engine som är dubbelt så snabb som den i A16 Bionic

För att driva funktionerna kring AI:n i iOS 18 behövs alltså rejält med RAM-minne och ett mycket snabbt chipp specifikt för maskininlärning och AI. Anledningen är att modellerna som Apple använder till AI:n är extremt beräkningskrävande när de körs i realtid. Det behövs stor bandbredd och hög prestanda om AI-funktionerna ska köras snabbt nog för att vara praktiskt användbara.

Det betyder att du sannolikt kan använda Apple Intelligence på mobiltelefoner så långt tillbaka som iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus då de var första modellerna med en Neural Engine. Men! Prestandan skulle vara så urusel och funktionerna så långsamma att det inte är användbart på något vis. Inte ens de mest avskalade, optimerade och begränsade delarna av AI:n.

Vad Apple Intelligence säger oss om iPhone 16

Även om artificiell intelligens flyter hyggligt väl med iOS 18 på iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max så är det bara början på AI-resan inom Apples ekosystem. Väljer Apple att slå på stora trumman kring AI för 2025 och 2026 måste iPhone 16 få stora uppgraderingar som gör att språkmodellen körs ännu bättre och energieffektivare lokalt på enheterna.

Mellan A16 Bionic och A17 Pro fördubblades prestandan för Neural Engine-delen i systemchippen. Vi räknar med att Apple försöker göra ännu en fördubbling mellan A17 Pro och A18 Pro (eller vad nästa systemchip kallas). Det är ingen högoddsare att RAM-minnet ökar då 8 GB är i minsta laget redan nu. Minst 12 GB med iPhone 16 Pro och kanske 16 GB med iPhone 16 Pro Max.

Och när iPhone 16 samt iPhone 16 Plus introducerades väntar vi oss att hårdvaran från iPhone 15 Pro-modellerna används, vilket gör att Apple Intelligence introduceras till de billigare 8men inte billiga) grundmodellerna.

Lästips: Dölj app-namnen på hemskärmen med iOS 18

Den breda massan bryr sig inte om AI

Det pratas väldigt mycket om artificiell intelligens inom mobilvärlden just nu. Tillverkare som Samsung har länge fört in AI i sina mobiltelefoner, och nu när Apple är med på tåget kommer intresset öka rejält. Men det är viktigt att poängtera att den breda massan med användare inte bryr sig om artificiell intelligens.

De flesta är mest intresserade av telefonens mer grundläggande funktioner, som att kunna skicka meddelanden och ringa, fotografera och surfa på internet. En undersökning har visat att merparten av alla som har en modern mobiltelefon varken kollar på videor eller spelar regelbundet.

Och kanske är det tur för Apple att merparten inte bryr sig om AI, för det verkar som att bolaget inte tänker skeppa Apple Intelligence till sina användare inom EU under 2024. Anledningen är Digital Markets Act som bolaget menar sätter käppar i hjulet för utrullningen. Även funktioner som ”iPhone Mirroring” och ”SharePlay Screen Sharing” kan få en senarelagd lansering.

Due to the regulatory uncertainties brought about by the Digital Markets Act, we do not believe that we will be able to roll out three of these [new] features — iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing enhancements, and Apple Intelligence — to our EU users this year.

Som om inte det vore nog vet vi sen tidigare att många Siri-förbättringar som presenterades under WWDC 2024 inte kommer förrän någon gång 2025. Den stora frågan är nu vad Apple har kvar att erbjuda användarna när iOS 18 faktiskt släpps senare under hösten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.