Dåliga uppdateringar till Windows 10 kan tas bort automatiskt

microsoft-windows-10-logo-2

Microsoft släpper regelbundna uppdateringar till Windows 10, och med hundratals miljoner användare kan en felande sådana ställa till med rejäla problem. Microsoft försöker nu hitta en väg framåt för att minska eventuella problem för användarna.

  • Om datorn inte kan starta efter en uppdatering, då kan uppdateringen tas bort automatiskt
  • Smart återställning för att säkerställa datorns funktion
  • Gäller alla versioner av Windows 10
  • Firefox Send – dela filer säkert med andra

Ett sätt att minska påverkan av dåliga uppdateringar är att ta bort dem från användarnas datorer. Helt automatiskt. Enligt ett support-dokument är det precis vad Microsoft planerar att prova framöver; dock bara med uppdateringar som påverkar datorers uppstart negativt.


Om en dator med Windows 10 inte kan starta korrekt efter att ha uppdaterats så kan systemet automatiskt ta bort den senate uppdateringen. Samtidigt visas meddelandet ”We removed some recently installed updates to recover your device from a startup failure.” visas på skärmen.

Åtgärden sker bara när systemet försökt återställa Windows 10 på flera olika sätt och misslyckats. Det är alltså inte en omedelbar åtgärd, utan en sista utväg.

Automatisk borttagning av uppdateringar för alla Windows 10-versioner

Microsoft säger att samtliga versioner av Windows 10 kommer att få den nya säkerhetsåtgärden.

Om en uppdatering tas bort kan den alltid ominstalleras manuellt av användaren. Skulle Windows 10 fortsätta att krångla under uppstart så tas den bara bort igen.

Det här är inte en ultimat lösning för Microsoft, men ett steg närmare säkrare uppdateringar. Dessvärre är det inte någon lösning på det större, underliggande problemet som är att kvalitetskontrollen i företaget är undermålig.

Dessutom brottas företaget med ett djup, en bredd och en enorm fragmentering som gör skapandet av uppdateringar mycket komplex. Frågan är hur Microsoft tänker lösa ett problem som inte lär minska i storlek. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.