Firefox Send – dela filer säkert med andra

mozilla firefox send

Mozilla har annonserat att Firefox Send inte längre är en experimentell tjänst. Med Firefox Send kan du ladda upp filer till Mozilla och dela dem till andra med en speciell länk. Helt kostnadsfritt.

Firefox Send har varit under test en längre period nu. Redan i januari meddelade Mozilla att de planerade att släppa tjänsten i en färdig version någon gång under 2019 – och redan nu anses Firefox Send vara redo för den breda massan.

Med tjänsten kan du ladda upp filer på maximalt 1 GB till Mozillas servrar. Därefter får du en länk som du kan skicka till alla som du vill. Om du laddar upp en ensam fil behåller den sin filändelse, men gäller det flera samtidiga filer komprimeras de till en zip-fil.

Du kan välja om det ska finnas en begränsning på antalet tillåtna nerladdningar, och även hur många dagar som länken ska vara aktiv. För detta krävs att du har ett registrerat konto för Firefox Send. I övrigt kan du ladda upp filer och dela länkar helt kontofritt om du vill.

Det går även att lösenordsskydda nerladdningarna för extra säkerhet.

Firefox Send erbjuder full kryptering

Eftersom Firefox Send har full kryptering av typen ”end-to-end” är kommunikationen med Mozilla servrar helt skyddad från första till sista sekund.

Som registrerad användare kan du ladda upp och hantera maximalt 2,5 GB med filer. Du kommer åt dem varhelst det finns en webbläsare och det via adressen send.firefox.com. Skapade länkar fungerar i maximalt sju dagar.

Den stora utmaningen för Mozilla är att faktiskt hitta någon som vill använda Firefox Send. Många – om inte de flesta – har redan en molnlagringstjänst från Google, Microsoft eller Apple. Och då med mer lagringsutrymme och bättre kontroll.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.