Copywriters sägs upp – ersätts av ChatGPT / AI

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

Det var bara en tidsfråga innan ChatGPT började ersätta riktiga människors arbeten. Vi visste att dagen skulle komma, och för 25-åriga copywritern Olivia Lipkin är den redan här. Hon fick sparken för att generativ AI är mycket billigare och ger ett tillräckligt bra resultat.

Olivia berättar för den amerikanska nyhetssidan Washington Post att hon inte tänkte så mycket på det när ChatGPT lanserades i november förra året. Men när hennes chefer började omnämna henne på Slack som Olivia/ChatGPT, istället för bara förnamnet, så började hon ana oråd.

Det skulle inte dröja länge innan uppsägningen kom, och även om företaget inte gav någon officiell förklaring så vet hon ändå varför. Hon har hört en tid att cheferna ser ChatGPT som ett billigare alternativ till en riktig copywriter, och att det är anledningen till att hon får lämna företaget.

När folk tog upp ChatGPT kände jag mig osäker och ängslig över att den skulle ersätta mig. Nu hade jag faktiskt bevis på att det var sant, att de här ångesterna var berättigade och nu var jag faktiskt utan jobb på grund av AI.

Olivia till Washington Post

Och om man frågar Sarah T. Roberts som är docent på University of California i Los Angeles så menar hon att vi står inför en kritisk punkt. Hon säger till Washington Post att AI är ute efter jobben som vi skulle skydda mot automatisering.

ChatGPT
Foto: Levart_Photography

Först ut att känna verkningarna av generativ AI och den kapacitet som artificiell intelligens har med GPT-3 och GPT-4, är marknadsfolk och andra skrivande personer. Även grafiken riskerar att hamna i skottgluggen när tekniken förbättras med GPT-5 ytterligare de kommande månaderna.

Analytiker och SEO-experter sitter också i en mycket tråkig position där de riskerar att ersättas helt. Eller åtminstone delvis.

Det är så illa att Vita Huset har reagerat. I ett uttalande säger man att ”AI har potential att automatisera ’icke-rutinmässiga’ uppgifter, vilket utsätter stora delar av arbetskraften för potentiell omvälvning”.

En annan person som är drabbad är Eric Fein. Han har också förlorat jobb till ChatGPT och planerar nu att skola om sig till hantverkare. Det är något som AI inte kan ersätta.

Eric har arbetat i mer än 10 år som copywriter. För 60 amerikanska dollar per timme så skriver han allt från korta beskrivningar om produkter på 150 ord, till copy för hela webbsajter. Med ett tiotal stadiga kunder har han kunnat försörja sig själv och sin familj under åren som varit.

Men efter att en av hans större klienten meddelat att tjänsterna inte längre är nödvändiga så funderar han på att lämna den skrivande världen. Klienten vill nämligen gå över till ChatGPT istället.

Eric blev snart varse om att den första klienten inte skulle vara den sista att lämna honom. En efter en så sade de upp hans tjänster, och går över till AI istället. Även efter att han varnat dem för att AI inte kan skriva med samma kvalitet, så tycker de att artificiell intelligens är bra nog.

Och det är det som är en stor del av problematiken – AI är bra nog. Inte superbra, men bra nog. Vi lär fler och större uppsägningar i framtiden när företag inser hur mycket pengar de sparar. Bollen är redan i rullning, frågan är bara när den stannar.

Källa: Washington Post

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.