Community Chattar på Facebook är här

Community Chattar

Nu kan du använda ”Community Chattar” även här i Sverige. Meta har rullat ut den nya-gamla funktionen som gör att du enklare diskuterar dina favoritämnen i mindre grupper.

Community Chattar fungerar både med vanliga chattar och röstsamtal. Du kommer åt funktionen via Facebook-appen både i mobiltelefonen och via desktop. Vad som passar dig bäst fungerar.

Lästips: Facebook Messenger blir säkrare – end-to-end-kryptering till fler

Enkelt att skapa och gå med i chattar

Meta vill att det ska vara busenkelt att både skapa communitychattar och att gå med i andras.

Ett sätt är att göra det mycket tydligt för alla vad just din communitychatt handlar om. Därför kan du ställa in vilket specifikt ämne chatten handlar om och du kan även göra eventchattar. Exempelvis för den där konserten du ska besöka.

Det går även att skapa communitychattar som är enbart till för administratörer. På så vis är det lättare att kommunicera mellan grupper och samarbeta så att två eller fler grupper kan dra större nytta av varandra.

Att bara prata med text är gammalt och förlegat, idag är det röstchattar som gäller. Upp till 30 personer kan gå med i samma röstchatt.

Community Chattar

Stora möjligheter att moderera innehållet

En person startar en communitychatt och därefter kan fler gå med. Precis som namnet antyder så är grupperna öppna och vem som helst kan gå med i dem. Därför har Meta byggt in mycket robusta verktyg för administratörer så att de kan moderera både innehållet och de som är med i gruppen.

Bland annat går det att temporärt stänga av gruppmedlemmar och blockera dem permanent. Administratörer kan även ta bort meddelanden om de behöver det.

Lästips: 37 appar på Play Store stal Facebook-konton

En annan nyhet är funktionen ”Admin Assist”. Den gör att systemet automatiskt kan utföra vissa administratörsåtgärder beroende på specifika kriterier. Exempelvis kan meddelanden tas bort om de rapporteras av användare och gruppmedlemmar stängas av.

Medlemmar i grupper har också vissa möjligheter att styra innehållet. Bland annat kan användare dölja meddelanden, rapportera dem och så klart lämna communitychattar.

Funktionen Community Chattar har funnits för amerikanska användare under längre tid. Först nu rullar Meta ut den på fler marknader.

Via Meta

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.