Chromebooks med Snapdragon 845 kan släppas under 2018

Qualcomm Snapdragon Logo

Under 2018 släpps de första Windows-datorerna med Snapdragon-processorer. Google tänker inte vara sämre utan verkar ha egna planer med ARM-bestyckade Chromebooks.

Enligt webbsajten Xda-developers har kod inkluderats till operativsystemet Chrome OS med stöd för Snapdragon 845. Det är den nya generationens ARM-processor från Qualcomm med högre prestanda och lägre strömförbrukning än befintliga Snapdragon 835.

Det är knappast förvånande att Google sneglar åt ARM och Qualcomm. Chrome OS är ett jämförelsevis prestandasnålt operativsystem som skulle flyga fram med en nyare Snapdragon-processor. Mer än tillräckligt för att köra allt som finns tillgängligt på Chromebooks.

Intel dominerar med högst prestanda

Sen tidigare finns Chromebooks med processorer från Samsung, Rockchip och MediaTek.

Den förstnämnda är kanske mest kapabel idag, men de står sig inte mot Intel Core-serien som dominerar rent prestandamässigt. Snapdragon 845 kan bli en vändning på marknaden, både prestandamässigt och sett till energieffektivitet.

På Windows-sidan utlovad upp till 20 timmars batteritid med modeller som använder Qualcomms processorer. Det är ett rejält lyft från de 6-12 timmar som annars är vanligt idag. Och kan Chromebooks få samma långa batteritid är det ett stort lyft för Googles bärbara datorer.

Nu återstår bara att se om Google bekräftar nya Chromebooks med Snapdragon-processorer. Bara för att stödet läggs till i Chrome OS betyder inte det att datorerna är automatiskt bekräftade. Vi får helt enkelt vänta och se under 2018.

Kan du tänka dig en Snapdragon-bestyckad Chromebook? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.