Thunderbird får ett nytt utseende — glömda e-postklienten uppdateras

new thunderbird 2018

Thunderbird är e-postklienten som Mozilla glömde bort men som fortsätter att leva sitt eget liv på internet. Ett program för de som vill ha stabilitet, snarare än ständiga uppdateringar.


  • Får ett omarbetat gränssnitt baserat på Photon UI
  • Stöd för WebExtension för moderna tillägg
  • Tar inte bort stöd för legacy-addons

Mozilla hade i det närmaste lämnat Thunderbird åt sitt öde med bristande underhåll och minimala resurser. Istället lade företaget sin fokus på Firefox och andra, interna projekt med större lönsamhet.

Efter påtryckningar från en liten men vokal användarskara valde Mozilla att släppa Thunderbird till Mozilla Foundation. Där har programmet äntligen funnit sin plats och nu ser vi den första skörden efter flytten — nämligen ett uppdaterat gränssnitt baserat på Photon UI.

Innan vi går in på vad Photon UI innebär för Thunderbird vill vi nämna vad övergången till Mozilla Foundation innebär för programmets utveckling.

Thunderbird fick inga resurser – fick översyn av Mozilla Foundation

Redan 2012 sade Mozilla att Thunderbird inte hade en säker plats inom företaget. Resurser flyttades från e-postklienten till Firefox och organisationsmålen för de kommande åren vara tydliga: Thunderbird är inte prioriterad och ska inte ta onödig utvecklartid.


Efter många turer fram och tillbaka för Thunderbird landade ett beslut i att flytta organisering och planering av programmets framtid till Mozilla Foundation. Ett community som leds av användare och fristående utvecklare, vilka överblickar Mozilla-projektet.

Med deras hjälp har utvecklingen av Thunderbird fortsatt.

Nyheterna i nya Thunderbird

Bland nyheterna som introduceras till Thunderbird inom kort finns stöd för ett helt nytt gränssnitt baserat på Photon UI och stöd för WebExtensions.

Det betyder ett moderna utseende som bättre lämpar sig för 2017/2018 och framåt, samt stöd för moderna tillägg för de som vill utöka funktionaliteten i framtiden. Samtidigt behåller Thunderbird styrkan från de många gamla tillägg som finns idag; någon plan för att ta bort stödet för legacy-addons finns inte.

Om du vill prova den nya versionen redan idag kan du ladda ner beta-versionen av Thunderbird här. Vill du istället köra den senaste stabila versionen kan du givetvis ladda ner den från samma plats. Gamla designen, men färre buggar.