Chromebooks med diskret grafikkort kan bli verklighet

Google Chrome Logo 2016

Chromebooks är inte kända för sin höga grafikprestanda, men i framtiden kan det bli en ändring på det. Anledningen är ny kod i Chromium OS som pekar på kommande stöd för dGPU.


Vad har hänt?

Kod som pekar på stöd för dGPU har hittats i källkoden till Chromium OS, som är koden Chrome OS bygger på. Stödet betyder att kommande Chromebook-modeller kan få diskreta grafikkort, vilket ger mycket högre prestanda än den grafikkrets som finns inbyggd i dagens Intel- och AMD-processorer.

Vad är en dGPU?

En dGPU är en så kallad ”Discrete Graphics Processing Unit”. Eller kort sagt ett grafikkort för bärbara datorer som inte sitter inbyggd i datorns processor. Med en dGPU ökar beräkningskraften rejält vilket är bra för videorendering, gaming och bildredigering.

Varför vill jag ha en dGPU i min dator?

Med ett diskret grafikkort får du mycket bättre prestanda i datorn. Den kan göra avancerade beräkningar kring grafik som processorn är mycket mindre effektiv på att göra. Och det hjälper bland annat när du spelar, kollar på film eller surfar på internet.

När kommer dGPU-stöd till Chromebooks?

Stöd för diskreta grafikkort räcker inte, det måste även finnas just ett sådant i bärbara datorn för att kunna använda stödet.


Efter att Google implementerat stödet i Chromium OS så måste OEM-tillverkarna lansera datorer med diskreta grafikkort.

Idag vet vi inte om dGPU-stödet är för Nvidia, AMD eller båda.