Cdon förvärvar Fyndiq för 735 miljoner kronor

Cdon

Cdon och Fyndiq slås ihop i en superaffär som beräknas vara värd uppåt 735 miljoner kronor.


Enligt ett pressmeddelande som gick ut under torsdagen så kommer förvärvet att göra de båda bolagen tillsammans blir den största marknadsplatsen för e-handel i Norden.

Fredrik Norberg som är grundare och VD på Fyndiq kommer att axla rollen som VD för bolaget som är resultatet av sammanslagningen.

Thomas Pehrsson som idag är tillförordnad VD på Cdon lämnar det uppdraget. Istället tar han rollerna som finanschef och vice-VD.

Lästips: Brutal säkerhetsmiss från Cdon – kundkonton kunde övertas


Cdon och Fyndiq stannar kvar som varumärken

Sammanslagningen sker genom att Cdon köper hela aktieinnehavet i Fyndiq från aktieägarna som i sin tur får aktier i Cdon. Fyndiqs aktieägare kommer att motta cirka 40 procent av det totala aktieinnehavet i det sammanslagna bolaget.

Innan allt är fastställt måste affären först godkännas av Cdon-ägarna på en extrastämma. Det beräknas ske den 28 mars och hela affären ska vara i hamn någon gång under andra kvartalet i år.

I ett uttalande säger Cdon:s styrelseordförande Josephine Salenstedt följande:

Det här strategiska draget för ihop två bolag med kompletterande konsumenterbjudande, något som ökar fokus på effektivitet och ger samtidigt större skala och vinstpotential.

Efter att affären är klar kommer Cdon att vara namnet för den nya koncernen. Samtidigt ska både Cdon och Fyndiq att samexistera som parallella varumärken.

Största aktieägarna i nya bolaget

  • 17 procent: Adam Wyden, ägare av kapitalfirman ADW
  • 15 procent: Rite Ventures
  • 6 procent: Karl-Johan Persson, styrelseordförande på H&M.

Turbulent tid för Cdon

Det har knappast undgått någon att marknadsplatsen Cdon har haft en riktigt turbulent tid bakom sig.

Både 2021 och 2022 så tvingades bolaget att möta enorm kritik från kunderna när näthandlare gick i konkurs. Händelser som gjorda att många helt plötsligt stod både utan sina varor och pengar, frågandes vad som faktiskt hänt och utan att Cdon initialt ville ta något som helst ansvar.

Den första händelsen rörde butiken Mobileshop.se (2021) och den andra händelsen Xstra Digital Storage (2022).

Händelserna uppmärksammades så mycket att den dåvarande VD:n Peter Kjellberg fick lämna sin tjänst på Cdon. Något som enligt bolaget gjordes efter en gemensam överenskommelse.

Via Cdons presstjänst