Brave 1.0 är släppt – webbläsaren lämnar beta

brave browser logo 2019

Webbläsaren Brave har släppts i version 1.0. Programmet lämnar alltså sin beta-tid bakom sig och anses nu redo för en bredare skara användare.

Vad är webbläsaren Brave?

Brave är en speciell webbläsare som fokuserar på att blockera alla webbspårare som används på internet. Målet är att ge användarna en snabbare, mer stabil upplevelse genom att blockera annonser, spårare, autospelande videor och liknande.

Det som gör att Brave sticker ut från mängden är att webbläsaren är den enda som blockerar alla spårare som standard. Firefox, Chrome, Edge och Safari har också blockering inbyggt, dock inte lika strikt som Brave.

Hur många använder webbläsaren Brave?

Enligt utvecklaren har Brave idag runt 8 miljoner månatliga användare som regelbundet använder webbläsaren. Det är så lite att Brave inte ens finns med på topplistorna över de mest använda webbläsarna.

Det betyder dock inte att man ska välja bort Brave utan att först prova webbläsaren.

Google Chrome kanske dominerar med 65 procent av den totala marknaden, följt av Safari med 16 procent och Firefox med runt 4,3 procent (källa: StatCounter); men Brave utmanar med hög prestanda och bra funktioner för integritetsmedvetna.

Visar webbläsaren Brave annonser?

Ja, du kommer att se annonser även i den färdiga versionen av webbläsaren Brave.

Brave blockerar spårare som gör att annonser kan följa dig när du surfar mellan webbsajter på nätet. Däremot blockeras inte annonserna i sig själv, så du måste installera en annonsblockerare via tilläggsmenyn om du vill stoppa annonser helt.

För en tid sedan anklagade utvecklaren bakom Brave storföretaget Google för att använda hemliga webbsidor som samlar data om internetanvändarna. Den vägen kan Google skapa användarprofiler och nyttja informationen i dessa till att rikta annonser.

Tillvägagångssättet är riktigt fult och irländska myndigheter har inlett en granskning av förehavandet. Google säger att de samarbetar med myndigheternas utredning och att företaget varken visar personliga annonser eller skickar budförfrågningar kring annonser utan användarnas tillåtelse.

Du kan läsa mer om utredningen på webbsajten Financial Times (betalvägg).

Var laddar jag ner webbläsare Brave?

Brave fungerar med Android, iOS, Windows, macOS och Linux. Du hittar rätt nerladdningslänk för din enhet via den officiella webbsajten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.