Vivaldi 2.7 är släppt – bättre kontroll på ljudet

vivaldi 27 productivity graphics

Webbläsaren Vivaldi har uppdaterats med bättre ljudkontroll och ökad stabilitet med macOS. Läs allt om nya Vivaldi 2.7 här.


  • Bättre optimerad för macOS & större kontroll över ljudet i webbläsaren
  • Gruppera flikar och sätt dem i viloläge för att frigöra resurser
  • Mängder av inställningar för dig som vill skapa din personliga upplevelse
  • Lästips: Firefox Preview är en ny webbläsare för Android

Vad är webbläsaren Vivaldi?

Vivaldi är en webbläsaren som baseras på Chromium. Det betyder att webbläsaren har samma grund som Google Chrome och nya Microsoft Edge, men med sina egna funktioner och smarta lösningar.

Den första versionen av Vivaldi släpptes i slutet på januari 2015. Webbläsaren har därefter uppdaterats regelbundet till att bli ett integritetsmedvetet alternativt för de som inte vill använda Chrome.

Vill du prova Vivaldi kan du ladda ner en installationsfil från den officiella webbsajten:

Nyheterna i Vivaldi 2.7

Med Vivaldi 2.7 introduceras en rad förbättringar. Främst småfixar och optimeringar som ska göra upplevelsen trevligare, men också några nya funktioner.


En av de mest efterlängtade nyheterna är att man med Vivaldi 2.7 kan tysta ljud från flikar redan innan ljudet börjar spela.

Redan sen tidigare har användarna kunna ställa in ljudprofiler för att spela allt ljud, spela ljud i en aktiv flik och prioritera aktiva flikar. Det går även att tysta alla andra flikar än den som är aktiv.

Därtill finns snabbare byte av inloggad profil i webbläsaren, möjlighet att aktivera Adobe Flash och en mer informativ statusbar.

För att aktivera Adobe Flash i Vivaldi går du till Inställningar > Webbsidor > Plugins. Jag skulle inte rekommendera att du någonsin aktiverar Flash i webbläsaren eftersom det är en stor säkerhetsrisk, men om du absolut måste så är det nu möjligt.

Det går nu att skapa desktop-genvägar till olika profiler i Vivaldi. Det gör det enklare att snabbt byta mellan användare.

Just desktop-genvägarna är begränsade till Windows-användare idag. Funktionen är under utveckling för macOS- och Linux-versionen och ska släppas inom en överskådlig framtid.

Dessutom har stabiliteten för macOS-användare ökat. Kort och enkelt.

Varför ska jag använda Vivaldi?

vivaldi 27 side by side
Du kan visa flera flikar samtidigt bredvid varandra i Vivaldi.

Om du redan är nöjd med Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari eller någon annan av de utmärkta webbläsare som finns på marknaden – då finns det kanske inte så många anledningar att byta till Vivaldi.

Åtminstone ur ett enklare användarperspektiv. För om du gräver lite djupare i dina behov så kanske du hittar de där små guldkornen i Vivaldo som du kommer att älska, men aldrig trodde att du behövde.

Exempelvis stödet för ”Tab Stacking” som gör det enklare att gruppera flikar i webbläsaren. En ofta missad men ack så underbar funktion i Vivaldi (och Brave).

Eller varför inte ställa två eller tre webbsidor bredvid varandra i samma webbläsarfönster? Fullt möjligt i Vivaldi så att du slipper ha flera fönster öppna sida vid sida.