Firefox Preview är en ny webbläsare för Android

mozilla firefox preview logo

Firefox Preview är en ny, omarbetad webbläsare för din mobiltelefon. Appen är upp till två gånger snabbare än vanliga Firefox och har en minimalistisk design. Målet med Firefox Preview är att ge användarna en enkel webbläsare med fulla upplevelsen från vanliga Firefox.


Firefox Preview blockerar alla spårare som standard

En sak som gör att Firefox Preview är snabb har med spårare att göra. Webbläsaren blockerar nämligen alla kända sådana som standard.

Enligt Mozilla har den minimalistiska designen också lite med den saken att göra. Hur designen faktiskt ökar prestandan är dock oklart i det här fallet.

Under huven på Firefox Preview sitter webbläsarmotorn GeckoView som även används i fullstora Firefox för desktop. GeckoView finns även i nygamla webbläsaren Firefox Focus.

mozilla firefox preview ui prerel
Gränssnittet i Firefox Preview som det ser ut den 28/6 2019

Webbläsarmotorn blev ett stort lyft för desktopversionen av Firefox under 2017. Många optimeringar bakades in vilket ökade prestandan rejält redan då – och alla dessa förbättringar ringlar sig nu ner till mobilapparna.


Firefox Preview puttar bort Firefox Focus

Firefox Preview kommer att vara fokus hos Mozilla ett bra tag framöver. Det betyder dessvärre att Firefox Focus inte längre får vara med i solljuset, utan den appen puttas in i skuggorna istället.

Vad det betyder i praktiken är att alla utveckling av Firefox Focus avstannar till fördel för Firefox Preview.

Du kommer fortfarande att kunna använda Firefox Focus om du redan gör det, och vill du installera appen så är det också möjligt i framtiden.

Här hittar du Firefox Preview för Android

Om du vill prova Firefox Preview kan du göra det redan idag. Dock är det bara Android som gäller i skrivande stund. Har du en iPhone är det tvärstopp. Mozilla har inte ens hintat om huruvida webbläsaren släpps til iOS i framtiden eller inte.

Notera att denna här länken går till en testversion av Firefox Preview. Det betyder att appen inte är färdig utan är i ett utvecklarstadie med buggar och allt vad det innebär.

Mozilla säger att upplevelsen du får idag med testversionen är långt ifrån vad den färdiga versionen kommer att ge. Så ta allt du får med Firefox Focus dag med en stor nypa salt för framtiden.

Vill du lämna återkoppling och berätta för Mozilla vad du tycker om Firefox Preview så är du uppmanad att göra det. Antingen via e-post eller Github.

Vill du läsa mer om Firefox Preview? Mozilla har en lång artikel om nya webbläsaren på sin officiella webbsajt.