Appar som använder Gmail kan sluta fungera den 15 juli 2019

google-gmail-logo-2018

Nya säkerhetsregler för Gmail gör att tredjepartsappar kan sluta fungera. Google kräver en speciell säkerhetsutredning för att godkänna koppling mot Gmail – en utredning som kan kosta hundratusentals kronor.


  • Google kräver superdyr utredning för att fortsätta använda Gmail i appar
  • Kan kosta mer än 700 000 kronor för utvecklare
  • E-postappar kan få frikort för att de är just e-postappar
  • Lästips: Lagra ALLA dina filer offline med Google Drive

Vad betyder säkerhetsreglerna för mig som användare?

Säkerhetsreglerna betyder att många appar inte längre kan använda din Gmail-data. Det påverkar dig lite olika beroende på vilka appar du använder.

E-postappar få begränsad åtkomst till att läsa din e-post och blir i princip obrukbara om de inte faller inom ramen för godkänd åtkomst. Tredjepartstangentbord kan inte använda Gmail-data för att göra bättre ordrekommendationer.

Samtidigt betyder det att vissa mindre utvecklare inte längre kan fortsätta underhålla eller ens ha kvar sina appar om de är helt beroende av Gmail. Det blir helt enkelt för dyrt att köpa den säkerhetsutredning som Googel kräver.

Därmed kan du behöva tvingas byta ut dem med tiden.


Om vi ser bortom det initialt negativa så är säkerhetsreglerna också positiva för dig. Google tvingar utvecklare att bevisa att de kan hantera din data på ett säkerhet och bra sätt.

Det minskar riskerna för dataläckor och att obehöriga kan se vad du har på Gmail-kontot.

Vad händer om de nya reglerna inte följs av apparna?

Skulle utvecklarna inte följda de nya reglerna och köpa den säkerhetsutredning som krävs så blir straffet hårt.

Google kommer att skicka ut varningar till alla användare av apparna om att apparna slutar fungera inom kort. Närmare bestämt den 15 juli 2019.

Mer specifikt kommer apparna att förlora anslutningen till Gmail.

Varför kommer många utvecklare att strunta i säkerhetsreglerna?

En säkerhetsutredning kostar mellan 15 000 och 75 000 (eller mer) dollar. Omräknat blir det runt 142 000 till 709 000 kronor exklusive moms.

Det är rejält mycket pengar för mindre utvecklare som kanske inte har de ekonomiska resurserna som krävs för att köpa utredningen.

Tyvärr betyder det också att appar kan sluta fungera eller eller delvis tappa funktionalitet. Vi får helt enkelt avvakta och se vilka beslut som tas.

Om du är mer nyfiken på nyheten kan du läsa denna utmärkta artikel hos ArsTechnica.