Lagra ALLA dina filer offline med Google Drive

Google Drive Logo

Google testar att låta användarna lagra filer helt offline på Drive. Och inte bara filer skapade av Googles tjänst, utan även användarskapade filer som laddats upp på molnlagringstjänsten.

Idag tillåter Google att du lagrar vissa Drive-filer även lokalt, offline på datorn. Det handlar om dokument skapade av Docs, Slides och Calc. Men inte dina användaruppladdade filer.


Det betyder att så fort internetanslutningen kapas så hindras du från att nå alla dina viktiga filer på Drive.

Dessvärre är otillgängliga filer en av de stora farorna med att använda molntjänster. Så fort anslutningen försvinner så gör filerna det också.

Och det är något som Google vill ändra på. Redan idag kan utvalda G Suite-användare testa ett fullt offline-läge. Det gör att alla filer på Drive blir åtkomliga direkt från användarnas hårddisk.

Google har två stora begränsningar kring offline-läget just nu.

Det ena är att endast G Suite-användare kan använda läget. Så vanliga Google-användare får se sig själva i kylan – för tillfället åtminstone. Det andra är att det endast fungerar med webbläsaren Chrome.

Tråkigt nog fungerar det inte heller med Chrome OS i skrivande stund. Google bekräftar dock att stöd är under utveckling.

Om du uppfyller kraven för att prova nya offline-läget så kan du anmäla ditt intresse hos Google här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.