Huawei får samarbeta med amerikanska företag igen

huawei logo

Huawei får samarbeta och köpa delar från amerikanska företag igen. Tillverkaren får även sälja sina produkter på den amerikanska marknaden – men inte alla.


Förra månaden hamnade Huawei i ordentlig trubbel när US Department of Commerce blockerade tillverkaren från all handel med amerikanska företaget.

En blockering som effektivt hindrade Huawei från att köpa nödvändiga delar till sina mobiltelefoner och datorer. Och som kan ha skadat företagets rykte permanent.

Dessutom är det stor sannolikhet att Huawei går miste om flera miljarder dollar på grund av svikande försäljning; både nu och i framtiden. Siffran kan vara så hög som 30 miljarder dollar.

Donald Trump: Amerikanska företag får sälja till Huawei

Under G20-mötet i Japan bekräftade USA:s president Donald Trump och Kinas premiärminister Xi Jinping att handelssamtal är aktuella igen.


Och det är under detta möte som Donald Trump uttryckligen sagt att Huawei och amerikanska företag får samarbeta igen. Något som lär mottas med stor glädje från inte bara företagen utan även användarna.

Sen tidigare har storföretag som Microsoft och Intel sagt att de tänker ge stöd för Huaweis produkter oavsett om Huawei är på blockeringslistan eller inte.

En detalj i sammanhanget är att Huaweis finanschef (CFO) Meng Wanzhou, som sitter häktad i Kanada och riskerar utlämning till USA, inte nämndes alls under G20-mötet.

Oklart när Huawei officiellt tas bort från blocklistan

I skrivande stund finns Huawei fortfarande kvar på listan över företag som inte får samarbeta med amerikanska bolag.

Huawei har inte heller kommenterat uttalandet från Donald Trump.

Det är just nu oklart exakt när Huawei tas bort från listan och därmed faktiskt får samarbeta med amerikanska bolag igen. Men det är något som väntas ske inom kort.