Bose anklagas för att sälja användarinformation — kan användas till riktad reklam

Bose QuietComfort 35 Silver

En stämningsansökan mot Bose har lämnats in i amerikansk domstol. Detta av Kyle Zak som påstår att den kända tillverkaren inte bara samlar på sig mer information om användarna än de borde via sina mobila applikationer — han anklagar även Bose för att sälja informationen vidare till tredjepart.


All data som samlas in om musik och film skulle kunna användas för att identifiera olika grupper av personligheter, vilket sedan kan leda till bättre riktad reklam. Någon som ofta lyssnar på musik med kristen inriktning är mer troligt en troende person och kan därför få reklam riktad efter detta.

För att samla in informationen som skickas vidare används applikationen Bose Connect. Den används bland annat för att göra inställningar, ladda ner uppdateringar till anslutna hörlurar och mycket mer.

Har du laddat ner och registrerat dig via applikationen finns en risk att Bose samlat in information om just dig och skickat vidare till andra aktörer. Men om så faktiskt är fallet låter vi vara osagt — det finns fortfarande många oklarheter som måste redas ut och Bose har i skrivande stund inte kommenterat stämningen.


Lästips: Sony LDAC kommer till Android O — bättre ljudkvalitet med trådlösa hörlurarMålet med stämningen mot Bose är att tillverkaren ska betala ersättning till alla drabbade och samtidigt tvingas sluta samla in all information. Till sin hjälp har Kyle Zak ombudet Christopher Dore.

Användarna borde känna sig obekväma med det. Människor sätter hörlurarna på huvudet för att de tror det är privat, men de kan ge bort information som de inte vill dela med sig — Christopher Dore

Om uppgifterna stämmer kan det bli ett känsligt mål för Bose som redovisar en årlig inkomst på runt 3,5 miljarder dollar. Bose Connect visar nämligen inte något användaravtal när man skapar ett konto via applikationen och i avtalet som finns står inget om insamling av data.

Hur väl allt stämmer vågar vi inte sia om men vi hoppas så klart att uppgifterna inte stämmer för användarnas skull. Vi uppdaterar artikeln med mer information när Bose väljer att kommentera stämningen och återkopplar så fort målet avgörs i amerikansk domstol.